Citibank: Часовникът до срива тиктака неудържимо

Сити банк - часовник

Анализаторите на американската банка Citi гледат – меко казано – много песимистично към бъдещето. Банката публикува диаграма, която прилича на часовник и показва в кой момент на икономическия цикъл се намират САЩ и еврозоната в момента. И публикуваната от Business Insider прогноза е доста тревожна. Защото часовникът показва 11:45.

Според анализаторите на банката американската икономика е малко пред четвъртата и последна фаза, в която както пазарът на кредити, така и този на акции ще достигнат тренда на спад, с неприятни последици за реалната икономика. Според банкерите икономиката на еврозоната още не е толкова напред към този момент, но се приближава все повече към тази фаза.

Как изглеждат самите фази? Първата започва след края на дадена рецесия. Лихвите са ниски, парите – евтини. Курсовете на акциите все още не са се възстановили сред рецесията.

Втората фаза се характеризира със сериозни ръстове на цените на акциите на борсата. Както е известно, изгодните кредити стимулират икономиката

В третата фаза акциите продължават да поскъпват. Но за компаниите става все по-скъпо да се домогват до кредити, тъй като инвеститорите стават по-предпазливи. В тази картина пасва фактът, че американската централна банка (ФЕД) наскоро повиши основните лихви за първи път от над десет години и с това подготви пазара за края на евтините пари.

Четвъртата фаза е достигната, когато заради колебливото предоставяне на кредити акциите започват да губят стойност. „Това е класическият мечи пазар“, цитира Business Insider анализатора на Citi Роб Бъкланд. „Той по принцип се свързва със спадащи корпоративни резултати и с влошаващи се баланси“. С други думи – това напомня на рецесия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст