Мая Манолова: „Топлофикация София” е завела 15 000 дела за година

кръгла маса във връзка с предстоящото разглеждане на Законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете

Внасям жалба в Конституционния съд да се прекрати възможността монополистите да събират по съдебен ред разноски за юристконсултско възнаграждение. Това обяви националният омбудсман на Мая Манолова пред Нова телевизия по повод жалби на граждани за нереални разноски за адвокати срещу длъжници. "Никой, освен „Топлофикация", не взема 300 лева, защото подава една бланка пред съда, в която пише за кой период се дължи сума. Абсолютно съзнателна е тази практика да не се уведомяват длъжниците, за да се вземат повече пари", смята омбудсманът.

Манолова посочи, че за 100 дни е получила 2450 жалби. 1333 граждани лично са дошли в институцията. 2400 са обажданията по телефона по конкретни проблеми. По думите й една трета от оплакванията са срещу монополните дружества – 888 жалби.

През 2015 година „Топлофикация София” е завела 15 000 дела срещу клиенти, допълни още Мая Манолова в предаването „Здравей, България”. Откакто встъпи в длъжност като омбудсман преди сто дни, Манолова е получила 880 жалби срещу "Топлофикация", енергодружествата, мобилни оператори, кредитни институции. Най-много от тези жалби са срещу "Топлофикация" – 220.

„Първият ми противник е „Топлофикация” със закрепостяването на граждани и буквалното им ограбване с недължими суми”, заяви Манолова. Тя съобщи, че в средата на месец февруари организира голям форум, на който се надява „Топлофикация” да бъде притисната да се откаже от лошите си практики, както и да се въведат промени в закона по общите условия.

При заведените 15 000 дела става дума за дължима основна сума, която в някои случаи е 2 стотинки и стига до 2 000 лева. „Абсолютно неприемливо е към тази сума да ти начисляват 300 лева юрисконсултско възнаграждение за твоето призоваване на съд или 350 лева за съдебен изпълнител, когато принудително ти събират задължението. „Топлофикация” няма практика и задължение преди да предприеме подобни действия да уведоми своите клиенти. Не го прави, понеже по този начин се снабдява с едни допълнителни суми от своите клиенти – 15 000 дела по 300 лева”, заяви Манолова.

По думите ѝ дружеството не плаща за адвокат, нито на своите юрисконсулти.

„На форума ще се опитаме да убедим „Топлофикация” да се откаже от тези пари”, заяви Манолова. „Предупредих ги, че това е истински обществен скандал и трябва да се сложи край на това безобразие. Ако не го направят доброволно, съм подготвила конституционна жалба, която ще внеса – да бъде обявена за противоконституционна възможността едно монополно дружество или държавна институция да събират по съдебен ред разноски, които не са направили”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст