Четирима украински граждани

„Четирима украински граждани са извършителите на покушението с гранатомет срещу Алексей Петров”

Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов по време на брифинг в Съдебната палата във връзка с разкриване на детайли относно извършеното покушение.

„Към настоящия момент Софийска градска прокуратура е привлякла като обвиняеми Роман Логвиненко с мярка „задържане под стража“, потвърдена за останалите трима, които са обявени тази сутрин в 10.00 часа и включени с червен бюлетина за международно издирване от „Интерпол“.

„И четиримата извършители са украински граждани.

Обвинението, което е повдигнато на Роман е присъствено, на останалите трима е задочно“, уточни Сарафов.

„Обвинението им е за това, че през периода от неустановена дата в началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. са направили опити умишлено да умъртвят повече от едно лице, а именно Алексей Петров и неговия шофьор, като са произвели два броя изстрели с гранатомет. Деянието е извършено предумишлено. Снарядите не са проникнали в автомобила и не са умъртвили возещите се в него“, каза той.

Борислав Сарафов посочи, че обвиняемите са проявили изключителен професионализъм. Той обясни, че обвинението е започнало с начален етап през пролетта на 2014, тъй като те са проучвали жертвата в период на година и половина.

„Установили са нейните навици и начина на охрана. Установили са методите и средствата и действията на охраната на жертвата. Проучили са всички особености на терена като се камуфлирали, както като клошари, така и с камуфлажно облекло. Подбрали са единственото възможно оръжие, което би могло да доведе до смъртта на набелязания от тях обект“, подчерта Борислав Сарафов.

Извършителите са Артьом Темпинский и Максим Чорни. Йевен Балков им е помагал, давайки съвети и разяснения. Той е участвал и в следенето на личния автомобил на Петров.

Има разпитани двама свидетели, които са дали информация за украинците и са включени в програмата за защита на свидетелите.

Гранатометите, с който е извършен атентатът, били произведени в България за руската армия и са изпратени в Русия, като отново са внесени в страната. От единия гранатомет е снет ДНК материал.

Снощи Софийският градски съд остави задържания за стрелбата с гранатомет срещу колата на Алексей Петров в ареста.

По информация на Нова до тази мярка се е стигнало, след като двама български граждани са дали показания срещу украинеца.

В този момент вътрешният министър и главният прокурор дават подробности около атентата срещу бившия съветник на ДАНС. От МВР снощи съобщиха, че е арестуван 48-годишен украински гражданин, бивш военен, на име Роман Логиненко.

Все още се изясняват мотивите за стрелбата с гранатомет

срещу колата на Петров близо до дома му.

Още преди два месеца бившата барета предположи, че опитът за атентат срещу него е свързан с работата му в ДАНС.

Според една от версиите украинецът е бил екстрадиран от България именно по времето, когато Петров е работел в агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст