Държавата намали таксите за аеронавигационно обслужване

Летище София Терминал - 2 сграда

С промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България правителството намали таксите за тяхното използване.

Новата такса за аеронавигационно обслужване, която влиза в сила със задна дата от 1 януари, е 22.68 евро. Приет е и нов лихвен процент за закъснели плащания в размер на 10.06% на годишно.

До момента таксата за прелитане във въздушното пространство на страната беше 30.99 евро, а лихвеният процент за просрочено плащане – 10.30%.

Таксите са разходно ориентирани, а намаляването им се дължи на  значителното увеличаване през последните години на трафика над България, както и на схемата за повишаване на ефективността, прилагана от Европейската комисия. 

Промените предвиждат и минимално намаление на осреднената такса за аеронавигационно обслужване на летище София от 415.57 лева на 414.41 лева. Намалението се обяснява с мерки за оптимизиране на дейността на летището. Таксите на останалите международни летища –  Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица, остават непроменени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст