За реформа на съдебната система трябва политически натиск от Брюксел, а не доклади

Темида

Този доклад е един минимум, дори под прага на минимума на необходимото, което ЕС може да направи спрямо България. За нас той е една изключително банална продукция, която е далеч по-бюрократично неутрална, отколкото тежкото състояние на корупционната среда в България, а не само в съдебната система и прочутия ВВС.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Стефан Попов, изпълнителен директор на Неправителствения институт за публични политики "Риск Монитор" по повод най-новия доклад на Европейската комисия, който ще бъде обсъден на днешното си заседание на Висшият съдебен съвет (ВСС):

Докладът работи с методики и понятия, които се разминават с драматизма на състоянието в България. Десет години горе-долу се повтарят едни и същи неща в този доклад – те повдигат въпроса за релевентността му и необходимостта от този тип наблюдение от противоположна гледна точка или не, че се е изчерпал, а че просто е много слаб инструментариум за изобличаване и критика на състоянието на страната.

За подобряване на съдебната система у нас е необходим не доклад, а политически натиск от Брюксел, подчерта още Попов и поясни:

Единственият изход е една нетрадиционна и нестандартна  и специално съобразена с България политика, която да изисква именно политизация на този въпрос. Една публикация в "Шпигел" за България има по-голямо значение за страната ни и много повече мощ, отколкото изписани изречения в този доклад на механизма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст