5G чука на вратата

gsm 5g

Европейската комисия планира да отвори вратата за въвеждането на 5G телекомуникационна мрежа на територията на общността.Това ще стане чрез използването на дециметровия обхват (470-790 MHz), който сега се употребява предимно за телевизионно разпръскване. Предвижда се по-голямата част от радиочестотния спектър около 700 MHz (694-790 MHz) да стане достъпен за мобилни услуги. Тази  лента е идеална за предоставяне на висококачествен интернет на потребителите, независимо дали те се намират в голям град, малко отдалечено селце или на магистрала. Честотите в лентата под 700 MHz (470-694 MHz) ще останат приоритетно за аудиовизуални услуги.

Според Еврокомисията този подход ще гарантира достъпа на европейците до творческо съдържание както на таблети и смартфони – една засилваща се тенденция, така и чрез класическата телевизия. Прогнозите са, че мобилният интернет трафик ще нарасне през следващите четири години близо осем пъти в сравнение с неговото сегашно равнище. 

От Брюксел планират радиочестотната лента около 700 MHz да бъде предоставена във всички страни на ЕС най-късно до 30 юни 2020-а. Това ще става успоредно с въвеждането на 5G. За да спазят срока, държавите членки ще трябва до 30 юни 2017-а да приемат и оповестят публично националните си планове за мрежово покритие и за предоставяне на тази лента. До края на същата година пък ще е необходимо да сключат споразумения за трансгранична координация. Две страни от общността – Франция и Германия, вече позволиха използването на радиочестотната лента около 700 MHz за мобилни услуги. А другиq като Дания, Финландия, Швеция и Великобритания, представиха планове за промяна в използването й през следващите няколко години. 

"От икономическа гледна точка наличието на 28 различни подхода за управление на радиочестотите на цифровия единен пазар в Европейския съюз е непрактично. Днес правим първото си предложение за по-добро координиране на радиочестотния спектър.  Това ще осигури висококачествен интернет достъп за всички европейци, дори в селските райони, и ще открие пътя към 5G – следващото поколение далекосъобщителна мрежа. В същото време запазваме честоти за аудиовизуалния сектор и подкрепяме развитието на технологии, които използват ефективно радиовълните", обясни Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за цифровия единен пазар.

"Не можем да имаме висококачествен мобилен интернет за всичко и за всеки навсякъде, ако нямаме модерна инфраструктура и модерни правила. С това предложение показваме, че можем да имаме и двете: динамичен аудиовизуален сектор, както и необходимия ни за 5G радиочестотен спектър. Радиочестотната лента около 700 MHz ще бъде идеална за нови обещаващи области като свързано шофиране или здравно обслужване от разстояние. Бих искал Европа да играе водеща роля в сферата на 5G. Затова всички страни от ЕС трябва да предприемат действия до 2020 г.", добави Гюнтер Йотингер, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст