Въглени под краката на министър Кралев

Басейн Спартак

Скандалните сделки на "Софийски имоти", сключени още преди десетилетие, не само ощетиха Столичната община с милиони (за които и до днес виновни няма), но са поставили още множество "бомби" под краката на столичното кметство и държавата.

Водят се десетки дела срещу безумните апорти на апетитни терени с, меко казано, спорен интерес за общинската фирма (за да не ги наречем откровени подаръци), но и до ден днешен резултат в полза на общината няма.

Така например сегашният стопанин на басейна "Спартак" – Министерството на младежта и спорта, може да се окаже

собственик на въздушни кули

Добрите намерения са едно, реалността – друго. Дългогодишните заклинания на нашенските управници, че откровеното ограбване на столицата чрез сделката за апорта на три терена от общо 54 дка в Южен парк-2, от които 16 800 кв. м са под самото спортно съоръжение, ще бъде ревизирано, се сблъска челно с правосъдната ни система. И макар че в доклада, изпратен до държавното обвинение още през 2006-а от тогавашния кмет на София и сегашен министър-председател Борисов, се констатираше, че общината е ощетена с близо 14 млн. лв., до разваляне на сделката така и не се стигна.

Още  през септември миналата година, когато Върховният касационен съд прекрати делото срещу "героя" от периода на разграбването на София  Тошко Добрев (бивш шеф на "Софийски имоти"), стана ясно че "мачът е купен", тъй като искът с обвинения за безстопанственост катастрофира… заради изтекла давност.

Припомняме това съвсем неслучайно, тъй като общинското дружество не само че няма да си върне терените от Южния парк, които апортира в "София сити къмпани", но ще продължава да фигурира като безгласен акционер в дружеството, докато мажоритарният собственик не реши друго. А неговите представители ще бъдат част от миманса и ще подписват протоколи от общи събрания за годишни загуби и, естествено – липса на дивидент. И така от 2002-а до днес.

Според последните списъци на акционерите, присъствали на последните две общи събрания – на 20 май и 13 август миналата година, контролният пакет акции (1 214 400)  е притежание на регистрираното в Кипър дружество "ДЛА Индъстриз Лимитид" , а участието на "Софийски имоти" се равнява на 625 600 акции. С други думи, общинското дружество е абсолютно безгласна буква. Това личи и от протоколите за приемане на годишните финансови отчети (които винаги са с отрицателен знак), и от решенията, които се приемат на акционерните събрания.

Нещо повече, през миналото лято (на 13 август) в протокола от общото събрание е залегнала точка компанията по предложение на съвета на директорите да реши и да закупи и друг имот на общинската фирма – бившата поликлиника, изградена на същия терен. С други думи – да "бетонира" собствеността си. Нищо от текстовете в този протокол (регистриран в Агенцията по вписвания) не навява на мисълта, че изпълнителният директор на "Софийски имоти" Анастас Тодоров се е възпротивил  на тези намерения. По наша информация това предложение дори вече е внесено в Столичния общински съвет…

Въпреки опитите ни да се свържем с началниците на "Софийски имоти", за да получим информация по случая, те не се увенчаха с успех.

Според закона собственикът на терена е фаворит при евентуален интерес за изкупуване на построените в него сгради – дори когато за тях има официално учредено право на строеж.

Далеч не така обаче стои въпросът със самия басейн "Спартак".

След като претенциите на МВР за собствеността на терена бяха окончателно отхвърлени с определение на Върховния касационен съд (№ 675 от 26 май 2015-а), който доказа, че имотът е законно придобит от Столичната община (по силата на параграф 7, т. 6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация), логично е всички нейни решения да се разпорежда с този имот да са законни.

С други думи, "оневиненият" Тошко Добрев е имал всички правомощия да апортира тази земя в "София сити къмпани". И сега контролираното от кипърската фирма дружество спокойно може да си поиска и самия басейн, тъй като никъде не съществуват документи за учредено право на строеж върху този терен.

Георги Натов, един от хората, които са свидетели на строителството на басейна през 1983-а, и тогавашен  председател на Българска федерация "Плувни спортове" и заместник-председател на БСФС, разказа пред в. "БАНКЕРЪ", че решението за строежа на басейните в столицата е било "държавническо" – предстояла е спартакиада през 1985 година. Парите са дадени от БСФС, а изпълнител на строителните работи е било тогавашното дружество на МВР "Спорт строй комплект". Както можем да се досетим по това време, никой не си е правил труда да издава подобни документи, защото всичко е правено "в името на народа" (сиреч от държавата) и е било за народа…

Ако въобще съществува някакъв архив, той би трябвало да е в МВР. Но както вече бе казано, върховните съдии са решили, че дружеството няма отношение към басейна…

Накратко – нещата са докарани дотам, че и най-елементарно съдебно дело може да присъди целия спортен комплекс "Спартак" на "София сити къмпани".  А министърът на спорта Красен Кралев, който сега отговаря за него, ще наблюдава

"отплаването" на басейна

в кипърска акватория.

Интригата около терена донякъде осветли и главният архитект на София Петър Диков, когато си подаде оставката. Журналисти го попитаха за причините. И между лаконичните си отговори той изпусна и фразата, че много хора отдавна му искат главата. И даде пример с искане за строеж на 26-етажна сграда на бул. "Бяла черква" (бел.ред – става въпрос за същия терен), което той отказал. Диков не пожела да назове инвеститорите, само уточни, че преди време теренът е бил апортиран от скандалното общинско дружество "Софийски имоти" в смесена фирма, а сега са предявени "частни  мераци" той да бъде застроен.

Бързо проучване показа, че в самото министерство очевидно далеч не са наясно с проблема. Там и сега се чудят какво да правят с плувния комплекс. Като временно решение са го предоставили за стопанисване на плувен клуб "Левски", който според регистрацията му се ръководи от Паун Лазаров. Но широко известно е, че истинският началник е бившият министър на спорта в служебния кабинет на Марин Райков през 2013-а – Петър Стойчев.

От официалното писмо, което ни изпратиха от Министерството на младежта и спорта, става ясно, че това е временно решение, докато се проведе конкурс и се избере кой да го стопанисва. От пресцентъра на министерството ни обясниха, че не могат да огласяват финансовите параметри на договора си с плувния клуб, защото ръководството му не било съгласно. В същото време обаче бяха категорични, че никой не им е давал право да го преотдават на други лица.

Странно защо тогава касовите бележки, които се издават за услугите, които се предоставят на територията на спортния комплекс, са от името на "Спартак Спорт" ЕООД, собственост на Марияна Генова Велкова…?! Самата Велкова участва в шест фирми, а списъкът с индиректните връзки на дамата с различни фирми и бизнес организации според информационната система "Дакси" наброяват 284 – от спорт до газификация.

Що се отнася до

останалите обитатели

които ползват различните зали и фитнес центъра в комплекса – те също плащат наеми. Но за внасяните от тях пари не получават фактури, а… касов ордер (виж факсимилетата).

С други думи, кой какви суми прибира, за какво ги харчи и в чий джоб отиват средствата от инак строения с държавни пари комплекс – за никого май не е ясно.

Историята с този спортен обект не е от вчера. Както в. "БАНКЕРЪ" е писал не един и два пъти от години, на неговия терен се въртят всякакъв вид спортни организации, които експлоатират съоръжението, но пропускат да плащат за това.  Доскоро то се управляваше от спортен клуб "Левски" и докато там се вихреха други спортни деятели, "Топлофикация София" затъна с близо милион натрупан от неплатени сметки. Столичната община предяви претенции за наеми над милион лева, но така и не ги получи. Министерството на вътрешните работи пи “студена вода“ на цена близо 2 млн. лева. Сега по всяка вероятност спортен клуб "Левски" ще обяви несъстоятелност и всички тези дългове ще минат в графата "кой ял, ял".

Каква ще бъде сметката сега, никой не се наема да гадае!?

 

 

Министерството на спорта отговаря:

"С решение от месец септември 2015 г. на Министерския съвет управлението на плувен комплекс "Спартак" преминава от Столична община към Министерството на младежта и спорта. Реално спортното съоръжение е предадено през ноември 2015 година.

Установява се, че плувен комплекс "Спартак" се намира в тежко техническо състояние. В момента са предприети действия по изготвяне на технически и функционален анализ на състоянието на обекта с цел дефиниране на минимален пакет от мерки, подобряващи техническото му състояние и привеждането му в съвременен вид.

Предвид краткия период, през който Министерството на младежта и спорта управлява спортното съоръжение, а именно от ноември месец 2015 г., и след изготвянето на технически и функционален анализ на състоянието на обекта министерството ще предприеме действия във възможно най-краткия технологичен срок за определяне на форма и условия за трайно ползване на комплекса. Възможни форми за предоставяне на ползването са отдаване под наем, публично-частно партньорство и концесия.

Обсъждат се и варианти за финансиране със средства от европейски програми и/или други финансови механизми на мерки, свързани с енергийна ефективност, създаване на достъпна среда и модернизация на спортното съоръжение.

Преустановяване на функционирането на плувен комплекс "Спартак" би довело до сериозен проблем. За пускане в експлоатация на подобен тип съоръжения, които са с преустановено функциониране, се изисква сериозен финансов ресурс, с какъвто министерството не разполага. Освен това спортното съоръжение се използва по една от програмите на ММС, свързана с насърчаването и развитието на детско-юношеския и масовия спорт – "Научи се да плуваш". Министерството усилено работи за осигуряването на различни възможности и подходящи условия за практикуване на всички видове спорт. При реализирането на "Научи се да плуваш за 2015 г." на територията на плувен комплекс "Спартак" в програмата са се включили над 400 деца.

В тази връзка през януари 2016 г. Министeрството на младежта и спорта сключи споразумение с плувен клуб "Левски" за извършване на спортно-състезателна и тренировъчна дейност в плувен  комплекс "Спартак".  От страна на спортния клуб е поет ангажиментът през времето на реализиране на спортните дейности на територията на спортното съоръжение да се заплащат, както следва:

– всички комунални разходи, свързани с функционирането на съоръжението;

– други такси, свързани с функционирането на съоръжението

Споразумението е валидно до определяне от страна на Министерството на младежта и спорта на форма и условия за трайно ползване на обекта. Същото може да бъде прекратено едностранно от министерството със 7-дневно предизвестие.

По време на предаването на управлението на спортното съоръжение на Министерството на младежта и спорта става известно, че се води дело по касационна жалба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предметът на делото е само по отношение терена, върху който е изградено спортното съоръжение, но не и за сградата, за която има издаден акт за държавна собственост.

Към настоящият момент ММС няма данни за образувани съдебни производства, касаещи плувен комплекс "Спартак".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст