ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Генерал Константин Попов е един достоен българин, който има всички възможности и познания да ръководи Българската армия

Министерство на отбраната

Генерал Константин Попов е един достоен българин, който има всички възможности и познания да ръководи Българската армия. Това коментира пред Радио „Фокус“ ген. Златан Стойков, последният началник на Генералния щаб на Българската армия и първи началник на отбраната, във връзка с избора на ген. Константин Попов за началник на отбраната. Според ген. Стойков основните предизвикателства в бъдещата му работа ще бъдат усложнената международната военно-политическа обстановка и общото състояние на Въоръжените сили на България.

„Генерал Попов при всички положения съм убеден, че ще намери сили, подходи да изпълни своята мисия достойно. Смятам, че той е способен със своите познания да намери начин чрез министъра на отбраната, ръководството на Министерството на отбраната, министър-председателя, президента и върховния главнокомандващ да се направи един нов прочит, един преглед на Стратегията за националната сигурност на нашата страна“, посочи ген. Стойков. Според него е необходимо да се вземат предвид всички нови кризи, които има вероятност да възникнат.

„Да се видят възможните предизвикателства и нови кризи, воденето на съвременните нестандартни военни действия като тероризъм, кибератаки, кибервойни и т.н. На тази база да се определят структурите, тяхната численост, които ще гарантират отбраната и сигурността на нашата родина“, допълни ген. Златан Стойков.

Той коментира още, че е необходим нов закон за отбраната и Въоръжените сили, който да гарантира нормалното развитие на военнослужещите в Българската армия, както и тяхното социално и морално осигуряване и защита.

Модернизацията на армията трябва да бъде един от основните приоритети на ген. -лейтенант Константин Попов като началник на отбраната. Това каза пред Радио „Фокус“  ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба. Според него това е въпросът, който касае цялото общество и е едно от най-големите предизвикателства. „Започването на модернизацията на армията в това число и модернизацията на военно-въздушните сили, която е най-належаща като приоритет, вероятно ще бъде един от успехите на ген. Попов, който ще го съпътства по време на неговия мандат.

Мисля, че ген. Попов е извървял един изключителен път от курсант до началник на отбраната, без да прескача нито едно от стъпалата в своята кариера, която ми дава основание да мисля, че е човек с такава подготовка трябва да даде своя решаващ принос и в модернизацията, и в решаването на генералните кадрови въпроси на армията, и в подобряване на социалния статут на военните“, коментира още ген. Киров. Той каза още, че част от предизвикателствата пред генерал-лейтенант Константин Попов в международен план са свързани с конфликта Русия-Украйна, войната в Близкия Изток и Африка и разразстващата се бежанска вълна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст