ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Повечето младежи над 18 години разчитат на пари от родителите си

жега младежи спящи

Над половината от българите (53%) над 18 години разчитат на финансовата подкрепа на родителите си. Една пета получава пари от баба и дядо, показва международно проучване на компанията "Профи Кредит". Проучването е направено в Чехия, Полша, Словакия и България сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. чред онлайн допитване.

Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до навършване на 22 години, но всеки осми след това остава да живее с родителите си. Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината (58%) от ползващите услугите на майките си са мъже.

В Полша от услугите се ползват една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

В Словакия на финансовата подкрепа на родителите си разчитат 42%, а в Полша – 31%. Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-ата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа.

Цял живот на финансовата подкрепа от мама и татко разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България обаче нещата изглеждат точно обратното – близо една трета (28%) от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия – 16%, а 23% в Полша, където сумата на помощта е най-високата от четирите страни – 174 евро. 

Българите дават средно по 152 лв. (78 евро) на родителите си, като най-често това са хора с по-високи доходи и необвързани.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст