ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сирийските кюрди откриха “посолство” в Москва

кюрди москва

Сирийските кюрди официално откриха дипломатическа мисия в Москва, съобщи АФП.

Европейската представителка на известния като Западен Кюрдистан или Рожава регион, Синам Мохамад, дойде в руската столица за церемонията.

Мохамад обяви, че "това посолство ще играе съществена роля в укрепването на руско-кюрдските отношения".

Представителният офис ще работи като неправителствена организация, тъй като по силата на законодателството си Русия не може да приеме дипломатическо представителство на регион.

Своеобразното кюрдско посолство е сериозен удар спрямо Турция, която от години води политика насочена срещу кюрдите на собствена територия и в Сирия.

Междувременно между Анкара и Вашингтон се разрази остра криза заради различията по отношение на сирийските кюрди.

Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува САЩ за подкрепата им за сирийската кюрдска партия Демократичен съюз, предаде БНР.

Турция смята тази формация за терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която осъществява въоръжен бунт срещу властта в югоизточните провинции.

Посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас беше повикан в Министерството на външните работи на Турция. Той критикува турските власти във връзка с преследване на видни граждани и журналисти, позволили си да изразят несъгласие с официалната политика. Началникът на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби потвърди, че посланикът е бил сезиран за тези си изказвания. В същото време Кърби посочи, че от гледна точка на Вашингтон Силите за народна самоотбрана на сирийските кюрди не са терористична организация.

"Те са бойно крило на партията "Демократичен съюз", която не само че не смятаме за терористична организация, но американските ВВС поддържат борбата на кюрдските милиции срещу "Ислямска държава", заяви той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст