ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всевъзможни процесуални хватки пречат на правораздаването, недоволстват граждани

Темида

Бойко Никифоров от Обществения съвет за правосъдие представи предложенията за тълкуване на Закона за съдебната власт, Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) и Наказателния кодекс (НК) от НС. Двете парламентарни комисии – по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и по правни въпроси, се събраха на съвместно заседание, за да обсъдят предложенията.

„Ако нашите предложения бъдат приети, до голяма степен ще се възвърне доверието на гражданите в съдебната система“, заяви Никифоров. Той констатира, че състоянието на съдебната система е незадоволително. „Ние се насочихме към създаване на условия, така че в българските съдилища най-накрая да се появи значението на истината“, допълни той.

Гражданите били недоволни заради това, че не получават правосъдие от съдилищата заради всевъзможни процесуални хватки, нарушения и т.н.

На основание чл. 51 от Закона за нормативните актове от Обществения съвет за правосъдие настояват тълкуването на законовите норми да се извърши от техния създател – Народното събрание.

Първата задача, която Никифоров постави пред парламентаристите, е свързана със служебните задължения на магистратите и тяхната дисциплинарна отговорност. По думите му в Конституцията и Закона за съдебната власт е посочено, че магистратите могат да бъдат сменяни при системно нарушение на служебните задължения, но никъде не е посочено кои са тези тежки нарушения.

„Искаме да бъде записано, че служебно задължение е установяване на истината в делата, удовлетворяване на всички искания на страните, с цел установяване на истината“, настоя Никифоров.

Вторият аспект е свързан с въвеждане на истината като принцип за решаване на делата и силата на съдебните решения. В ГПК е посочено, че нищожните решения могат да се отменят без значение във времето. Парламентът да запише що е нищожно решение, предложи още Никифоров.

Представители на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков представи ключовите искания на своята организация. Той засегна разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС), а също и идеята си за намаляване на парламентарната квота от 11 на 7 души във ВСС. Благодарение на 11-те членове парламентарна квота във ВСС почти се формирало управляващо мнозинство.

От „Правосъдие за всеки“ поискаха още намаляване на мандата на ВСС от 5 на 3 години без право на повторно избиране, както и намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст