ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Столичната адвокатура с нов шеф, очакват се жалби срещу избора

Данов

Ивайло Данов спечели за втори път изборите за председател на Софийската адвокатска колегия (САК), но едва ли ще заеме бързо поста, тъй като резултатите от вота вероятно ще бъдат оспорени. След като събра най-много гласове на първия тур, Данов спечели и балотажа срещу Елка Пороминска, събирайки близо два пъти повече (1035 срещу 567) гласове. Двамата участват и в ръководството на колегията, негов член е и третият по подкрепа кандидат за председателското място – Владислав Янев.

При първото гласуване той събра 330 гласа, след което излъчилата го Асоциация "Адвокати За Промяна" отказа да подкрепи някой от двата лагера. Гласуването с предварително одобрени от тях листи осигури предимство и на кандидатите около Данов за колективните ръководни органи на столичната адвокатура – адвокатския съвет, контролния съвет и дисциплинарния съд. За председател на последния с 909 глас беше избран Светозар Златанов, независимо че другите два лагера подкрепяха Пламен Ангелов, осигурявайки му 651 гласа.

Оттук-насетне въпросът е кога, как и дали победителите ще заменят сегашното ръководство. Преди година Данов спечели предишния избор за председател на САК на балотаж с Владислав Янев, но вотът беше касиран от Висшия адвокатски съвет заради множество нередности и проблеми в организацията и провеждането му. Сегашният вот едва ли ще се размине без жалби, въпреки призивите този път дотам да не се стига в интерес на единството в адвокатурата. По закон изборните резултати може да бъдат оспорвани както пред Висшия адвокатски съвет, така и в съда.

С балотаж беше избран и нов председател на колегията в Кюстендил. Румен Антимов би с десет гласа Емил Велинов, като, за разлика от София, където гласуваха едва 1/3 от адвокатите, активността в града на черешите беше изключително висока. Също с балотаж Георги Добрев спечели вота за председател на колегията в Пазарджик, получавайки 34 гласа повече от опонента си Тако Ангелов.

Първата сигурна жалба е срещу изборите в Пловдивската колегия, където Стефан Левашки беше избран за председател още първия тур. Той надделя само с 22 гласа над Емилия Недева, а други кандидати нямаше. Недева, която е била два пъти член на Висшия адвокатски съвет, вече обяви публично, че ще оспори резултата заради "допуснати множество съществени нарушения при организацията и провеждането на вота – от съставянето на избирателния списък, през начина на провеждането на гласуването, до преброяването на гласовете и отчитането на резултата".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст