ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДСБ иска български ОЛАФ да разследва обществените поръчки

радан кънев

Да бъде създаден български ОЛАФ, който да разследва корупцията, с приоритет обществените поръчки, тъй като те генерирали най-много злоупотреби у нас, поискаха от ДСБ. От обществените поръчки се изпомпват държавни средства, които финансират мафиотските метастази, обясни в кулоарите на парламента Гроздан Караджов от Гражданския съвет в групата на Реформаторския блок, пише БТА.

Затова депутатите на ДСБ и на Гражданския съвет ще предложат промени в Закона за съдебната власт. Една от идеите е да има зам. главен прокурор с независим мандат, който да работи единствено по антикорупционни дела. Според лидера на ДСБ Радан Кънев, създаването у нас на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел е наложително. От партията искат и правителството да осъществи конкретни контакти със страни от ЕС, с които да бъдат подписани двустранни споразумения, предвиждащи независими прокурори с личен опит в разследване на корупцията да дойдат у нас и да се занимават с корупционни практики, като, например, случая с АМ "Хемус", КТБ.

Кънев уточни, че те ще подкрепят и антикорупционния закон на правителството, предложен от вицепремиера Меглена Кунева.
Според Атанас Атанасов от ДСБ главният прокурор Сотир Цацаров е превърнал България в черната овца на ЕС. Затова, според него, мониторингът върху прокуратурата трябва да продължи.

Дебатите, които в момента текат в залата по вота на недоверие, по думите на Радан Кънев, са театър, който цели да покрие изводите от последния мониторингов доклад на ЕК за България и провала на конституционната реформа. Според него евентуалното отделяне на България от Румъния е сериозен скандал.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст