ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партията на Юлия Тимошенко напусна украинското правителството

Първоинстанционни съд в Киев осъди бившата министър-председателка на Украйна Юлия Тимошенко на седем години затвор.

Един от по-малките коалиционни партньори в правителството на Украйна – партията на бившия премиер Юлия Тимошенко –  напусна кабинета в сряда с обяснението, че той се е превърнал във "фасада". Снощи воденото от премиера Арсений Яценюк правителство оцеля след вот на недоверие.

"Вчера в парламента се случиха извънредни събития", заяви лидерът на "Баткивщина" ("Отечество") Юлия Тимошенко и призова и другите партии да напуснат правителството. "На днешната си сутрешна среща "Баткивщина" реши да предприеме единствената възможна стъпка – да напусне коалицията." "Трябва да се каже, че истинска демократична, проевропейска коалиция в този парламент не е имало. Винаги е имало задкулисие", допълва бившият министър-председател, цитирана от "Украинская правда".

Във вторник вечерта в парламента на Украйна се проведе гласуване по вот на недоверие срещу правителството на Яценюк няколко часа след като президентът Петро Порошенко публично призова за оставката на премиера и за сериозни рокади в кабинета. 194 депутати подкрепиха искането за оставка на правителството при необходим минимум от 226 души. Много от представителите на опозицията излязоха от пленарната зала точно преди гласуването. По-голямата част от управляващата коалиция подкрепи вота на недоверие – знак за бъдещи политически трусове.

Недоволството срещу управлението на Яценюк се засили през последните месеци заради провала на Киев да прокара реформи и да се пребори с корупцията – условия, необходими за отпускането на 40 млрд. долара спасителен заем от международните кредитори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст