ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев “забрави” да наложи вето върху спорните части на ЗОП

Росен Плевнелиев даде брифинг по повод окончателните резултати от провелия се на 25 октомври

Президентът Росен Плевнелиев не наложи вето на чисто новия Закон за обществените поръчки и той влезе в сила след като бе обнародван в Държавен вестник. Държавният глава имаше две седмици (от 5 февруари) да умува дали да спре закона. 

Срещу новия норматив се изказаха част от депутати както от Реформаторския блок, така и от Патриотичния фронт. По думите им в него не са заложени предпазни механизми, които да предотвратят източването на бюджетни и европейски средства в огромни размери. 

Депутатите от Реформаторския блок – Мартин Димитров, Петър Славов и Гроздан Караджов, Методи Андреев от ГЕРБ, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и независимият депутат Георги Кадиев видяха пробойни в закона. Сред спорните за тях промени са даването на извънредни правомощия на председателя на КЗК да разпределя жалбите срещу обществени поръчки на членове от комисията по свой избор, даването на възможност за кандидатстване в обществени поръчки на фирма във фалит, разрешаването на преки контакти между възложителите и потенциалните изпълнители, както и скандалният текст, по който властта ще може да си купува програмно време и цели предавания в медиите без провеждането на обществена поръчка. Затова народните представители призоваха държавният глава да наложи поне частично вето върху обемистия норматив. Това обаче така и не се случи. С действията си красивите думи на Плевнелиев за повече прозрачност, по-малко корупция и повече конкуренция, остават просто висящи във въздуха. 

За да имитира дейност държавният глава реши да сезира Конституционния съд за "много важните" промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. "Обнародването на закона ще позволи да влязат в сила законовите мерки, които целят предотвратяване на възникването на широкомащабно разпространение на инфекциозни заболявания сред животните, ограничаване на незаконния внос, търговия и придвижване на неидентифицирани животни с неясен произход и неизяснен здравен статус. Приетите промени ще позволят своевременно и по-дългосрочно планиране и осигуряване в бъдеще на дейностите по профилактика на болестите по животните и на необходимите средства за тяхната диагностика и превенция, както и навременното изпълнение на мерките за  надзор, контрол и ликвидиране на болести по тях", е позицията на президента, публикувана на сайта на институцията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст