ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лавината от съдебни спорове за КТБ расте ли, расте

На 16 февруари изтече срокът, в който кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) можеха да възразят пред Софийския градски съд срещу решенията на синдиците, с които се отказва техните вземания да бъдат приети и включени в списъка на кредиторите.

Общо 534 са непризнатите от синдиците вземания към банката. Оттук нататък решението за тях е в ръцете на съда, който в едномесечен срок трябва да каже дали кредиторите имат право и дали ще се приемат отхвърлените вземания срещу банката.

Междувременно акционерите в КТБ продължават да очакват решението на Конституционния съд (КС) по въпроса кой изобщо има право да обжалва решенията на съда по делата за несъстоятелност на банки. Защото според закона ситуацията изглежда повече от абсурдна: това право е дадено само на БНБ, назначените от нея квестори и на прокурора. До произнасяне на конституционалистите във ВКС ще отлежава и самото дело за обявяването на КТБ във фалит, което всъщност стана и повод за сезирането на КС.

Всичките тези вече течащи или все още незапочнали съдебни спорове обаче няма да спрат действията на синдиците в КТБ – производството по несъстоятелност си продължава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст