ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Баскетболът в очакване на Годо

шарон друкер

Баскетболната ни федерация се оказа в твърде конфузна ситуация в последните дни, след като се оказа, че обявеният за нов треньор на мъжкия национален отбор не гори от желание да се заеме с него. Израелският специалист Шарон Друкер, който вече трябваше да е подписал договора си, изненадващо обяви, че идването му в София изобщо не е сигурно. Така шефовете на българския баскетбол се озоваха в ситуация досущ като героите в пиесата на Бекет "В очакване на Годо", а любителите на играта и националния тим неволно приеха ролята на зрители в пиеса на абсурда.

Друкер бе утвърден от управителния съвет на федерацията за селекционер на 26 януари, като получи огромен кредит на доверие – седем от членовете му гласуваха в негова полза, докато само един се изказа против и подкрепи кандидатурата на Любомир Минчев. Президентът Георги Глушков обясни, че решението е взето след много сериозна дискусия. Водещ мотив да се избере чужденец било, че авторитетът му сред играчите ще е далеч по-солиден от този на българския треньор. Беше съобщено също така, че контрактът на израелеца ще е за квалификацията със Словения, Украйна и Косово в края на август, а ако се класираме – и за Европейското първенство.

Последваха няколко предварителни разговора с Друкер, който в момента води израелския "Макаби" (Ришон). След тях Глушков бодро съобщи, че няма разминавания между двете страни, че едва ли не "работата е опечена" и договорът е само въпрос на формалност. Оказва се обаче, че не всичко е наред, тъй като при срещата си очи в очи с шефа на българския баскетбол Друкер категорично е отказал да сложи подписа си под такъв документ. Глушков летя специално до Израел миналата седмица, за да могат двете страни официално да обявят партньорството си, но в крайна сметка нищо не излезе. Нещо повече, Друкер открито обяви, че може въобще да не дойде у нас. "Не съм сигурен, че ще поема националния отбор на България. Има трудности в преговорите", каза той в интервю за един от най-големите израелски спортни сайтове Walla sports. По думите му: "Президентът на българската федерация дойде на среща с мен тук, в Тел Авив. Това показва уважение и аз съм поласкан. Продължаваме да разговаряме. Може би сме близко да се разберем, но все още не мога да го заявя категорично".

Треньорът поясни, че интересът към него от страна на България не е отсега. "Те ме искат отдавна. Още през 2007-а, когато водех белгийския "Остенде", но тогава не се получи. След това взеха Пини Гершон и той свърши много добра работа с отбора", хвали се пред израелската медия Друкер.

Запознати изтъкват, че причина за трудните преговори не са финансите. Шарон Друкер ще получи 15 000 евро за работата си в националния тим, което съвсем не е толкова малко, като се има предвид, че ангажиментите му ще са само за шест мача в рамките на около две седмици и че ще може да продължи да води и клубния си отбор. Най-вероятно израелецът се е разколебал да поеме националите, след като е разбрал, че за очертаващата се изключително тежка битка в края на август няма да може да разчита на най-добрите ни баскетболисти – близнаците Деян и Калоян Иванови. Той със сигурност е провел разговор поне с Деян, на когото беше треньор за кратко в италианския "Монтегранаро" през пролетта на 2011-а. И очевидно варненецът не го е окуражил особено за евентуално свое завръщане.

Ако Друкер в крайна сметка откаже, баскетболната федерация ще трябва да търси резервен вариант, вероятно в лицето на неодобрения кандидат Любо Минчев. Но той също вече не е особено ентусиазиран при така развилата се ситуация. "Първоначално не повярвах на новината. Стори ми се доста глупаво и смешно такова нещо, защото мислех, че всичко вече е уредено. Обаче, когато прочетох, че го цитират в израелските медии, мога да кажа, че съм изненадан", отбеляза треньорът на "Берое". На въпроса дали би приел аварийно поста селекционер на националния отбор Минчев отговори само, че не е преговарял с абсолютно никого.

Всъщност големият въпросът е защо федерацията обяви за сигурен треньор, който по никакъв начин не е потвърдил ангажимента си. И ако Друкер не гори от желание да ръководи представителния ни отбор, точно той ли е правилният избор за национален селекционер?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст