ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мартин Шкрели: магнит за неприятностите

клм

Стотици хиляди следят с интерес събитията около Мартин Шкрели, шеф на нюйоркската фармацевтична компания Turing Pharmaceuticals AG. През август 2015-а той придоби патента върху препарат за болни от СПИН и вдигна цената му с 5.5 хил. процента. А през февруари 2016-а 32-годишният бизнесмен бе арестуван по подозрение в мошеничество. През същия месец се забърка и в две неприятни финансови истории, които му струваха седемцифрена сума.

След като придоби правата върху производството на препарата Daraprim, Шкрели незабавно вдигна цената му от 13.5 на 750 долара. То се използва за лечение на токсоплазмозата – паразитно заболяване, което често придружава сриването на имунитета, затова се диагностицира при повечето серопозитивни и болните от СПИН. По правило тези пациенти се нуждаят от дълъг курс на лечение с Daraprim. Експерти от Американската организация на специалистите по инфекциозни заболявания изчислиха, че при новите цени едногодишното лечение с него ще струва 634 хил. долара. Да не говорим, че стойността на терапията не се покрива от медицинската застраховка.

Постъпката на предприемача стана повод за бурни дискусии за цените във фармацевтичната индустрия и морала на играчите в тази сфера. Така или иначе, Мартин Шкрели се превърна в най-презирания човек в САЩ. Той пък бе убеден в правотата си, изтъквайки, че лекарството се произвежда от 1953-а и се нуждае от усъвършенстване, следователно – от скъпи изследвания. Пазарът обаче гласува „против“. След като историята попадна в медиите и предизвика буря от възмущение, цените на акциите на компанията Turing паднаха с 5 на сто.

С това бедите за бизнесмена не свършиха. През декември 2015-а Шкрели бе обвинен в незаконно използване на капитала на основаната от него през 2011-а фирма Retrophin Inc. Той и юристът Евън Грибъл организирали фалшивия фонд MSMB Capital Management, чрез който извършвали тайни плащания и сключвали незаконни сделки и договори. Предприятието започнало да носи загуби, които мъжете покривали с парите на Retrophin Inc. Процесът срещу тях продължава и се следи под лупа от средствата за масова информация.

Също през декември бордът на директорите на Turing поиска от Шкрели да освободи поста изпълнителен директор. Решението бе мотивирано с повдигнатите обвинения срещу него и с негативния имидж, който създал на корпорацията. Съответно той бе  принуден да се подчини.

През януари 2016-а компанията Imprimis Pharmaceuticals съобщи, че възнамерява да предложи заместител на Daraprim и че стойността на една таблетка от новия препарат ще е само един долар. В същото време Turing Pharmaceuticals обобщи резултатите за тримесечието под „управлението“ на Шкрели и установи, че загубите за отчетния период са 14.6 млн. долара.

Любопитно е, че Мартин Шкрели е голям ценител на хип-хопа. Дотолкова, че още през ноември миналата година придоби на търг за еднолично ползване новия албум на групата Wu-Tang Clan срещу 2 млн. долара. Изпълнителите не знаеха името на купувача, който фигурираше в сделката като анонимен частен колекционер. Но Шкрели не пропусна да се изфука с придобивката си на своя акаунт в Twitter. Солистът на  Wu-Tang Clan, рапърът Ghostface Killah, тутакси даде ясно да се разбере, че не е щастлив от факта, че ексклузивният албум се намира в толкова мръсни ръце. Афроамериканецът заяви, че е „чул какво е направил с болните от СПИН“ и нарече Шкрели лайно. Групата дори качи клип в мрежата, в който изпя всичко, което мисли за него.

Но и това не е всичко. В Деня на влюбените, 14 февруари, предприемачът решил да си направи още един музикален подарък, като придобие за еднолично ползване новия албум на рапъра Кание Уест. Ето защо изпратил писмо на изпълнителя със съответното търговско предложение, посочвайки, че е готов да се раздели с 15 млн. долара. И успял. Неизвестен престъпник на име Дъкън се свързал с него, казал, че е упълномощен от Кание Уест да води преговорите и сключил договор. Бизнесменът изпълнил своята част от сделката, но не получил обещаното, мошеникът просто изчезнал.

Акаунтът на Шкрели в Twitter  има 105 хил. последователи. Според анкетата, извършена от самия него, 47 на сто от тях го мразят „за всичко“, а 16% – за историята с лекарството. Медиите пък са единодушни, че Мартин Шкрели е от онзи тип хора, които изпитват удоволствие от негативното внимание към личността им.

 

Мартин Шкрели е израснал в Бруклин, Ню Йорк, в семейството на албански и хърватски емигранти. Родителите му били портиери. Мартин постъпил в колеж, а след това стажувал в жедж фонда Cramer, Berkowitz and Company, където го наели за постоянно след редица успешни финансови решения. През 2005-а става магистър по бизнес администрация, а през 2009-а основава първата си собствена компания MSMB Capital Management.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст