Тъмното пиво би трябвало да е намерило широко място във всекидневието ни през студените зимни месеци. Но то като че ли не може да намери себе си в летните температури на сегашната зима. А топлото време ни кара понякога да търсим прохладата на светлата бира.
Бирата е и най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Тъмната бира също е питие с вкус и история. Първите сведения за нея откриваме в документи още около 1700-а, а популярността й силно нараства в средата на миналия век.
Може да се пие дълго, на среща с приятели, вкъщи, дори на важно корпоративно събитие. Вече и много дами предпочитат нейната "компания". Консервативният вкус на българския потребител обаче трудно се пречупва. Това е и причината зимните месеци да са времето у нас, когато се консумират повече тъмни бири. Около 90% от продажбите на напитката в страната са именно в периода октомври – март, сподели изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова. Изпитото в студения сезон количество е около 7-9% от пазара на пиво. А според експертите на Съюза на пивоварите в България през последните години расте броят на любителите на тъмната бира у нас. Покрай всичко друго според редица научни доказателства тъмното пиво е богато на полезни за човешкия организъм вещества. Тъмните марки също съдържат типичните за светлата бира антиоксиданти, феноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В. Тези качества осигуряват на тъмната бира неизменно място в портфолиото на всички пивоварни.
Вкусът на този вид бира се дължи на технологията и на рецептурата на производство и най-вече на използването на уникални съчетания от тъмни, карамелени и светли видове малц. Светлото пиво привлича повече консуматорите, които обичат да усещат горчивината на хмела, а тъмното омайва със своя сладникав, винен и карамелен привкус, горчивината в него е по-мека. Бирата става по-тъмна, когато ечемикът се пече по-дълго време. А това също допринася за по-богатия й и наситен вкус. Тъмното пиво се налива по-бавно, а пяната му не трябва да излиза извън ръба на чашата. Това е напитка, която е разработена при по-специални условия, с отлежаване по-продължително, което дава възможност за обогатяване и омекотяване на вкуса й, с типичен плътен тъмен цвят.
Учудващо е, че от тази проста комбинация от ечемик, вода, хмел и мая може да се произведат толкова много различни видове бира, които варират от искрящо светложълто до гъсто тъмночервено-кафяво. Пазарът у нас вече е достатъчно голям и може да задоволи вкуса – като количество и качество, даже и на най-претенциозния клиент. Радващото е, че в България свои фабрики имат световните бирени производители "Хайнекен" и "Карлсберг“. Но ръст с тях могат да съизмерят и няколко независими марки: "Болярка" и "Бритос" (във Велико Търново), "Ломско пиво" (Лом) и "Леденика" (Мездра). Тъмното пиво вече е част от портфолиото на всяка една от българските пивоварни. Осем марки тъмно се произвеждат у нас сега – "Болярка тъмно", "Kamenitza тъмно Cherry", "Stolichno Bock", "Астика тъмно", "Шуменско тъмно", "Алмус Dark", "Ариана тъмно " и "Леденика тъмно".
Както често се случва, хубавите неща пристигат у нас по-късно. В България тъмната бира навлиза едва след раздържавяването на пивоварния сектор през 90-те години на миналия век, но първите стъпки за такова производство са направени двадесетина години по-рано. Започва се с отглеждането на специализирани сортове малц, заимства се опит и от чуждестранните технологии. Според Петър Паунков, един от доайените в пивопроизводството у нас, произведеното по онова време пиво тип "Портер" е предвестникът на съвременните тъмни бири у нас.
Тъмният малц, от който се произвеждат това пиво, му придава и специфичния цвят. То е специално предназначено за по-студените месеци и носи в себе си всички характеристики, подходящи за този сезон – да ни стопли в студа, да ни зареди с енергия и емоции.
Бирата е най-добра, когато се пие охладена. Но светлата и тъмната си имат своите особености. Температурата за дегустация и сервиране на тъмната бира е малко по-висока от обичайната – обикновено 10 градуса или малко над тях, за да се усетят нейните качества. И, естествено, като всички напитки, съобразени със зимния вкус на потребителя, изисква по-тежки ястия и червени меса.
Пивоварите обичат да разбулват тайнството да се пие тъмно пиво. За да усетите вкуса му, консумирайте го с шоколад, препоръча генералният секретар на пивоварите на Европа Рудолф де Лууз Корсварем. Предимството на тъмното пиво, според него – а той е един от най-уважаваните европейски експерти в бирената индустрия, е, че то може да сгрее душата ви през зимните месеци.
Бирата успява да се пребори с предразсъдъците и въпреки установеното мнение, тя не е питие за простосмъртни и вече има своето място при всеки повод и може да присъства на всяко събитие. Според експертите по бизнес етикет не е проява на лош вкус да се пие бира и на най-изискани събирания.
Съновник
Да пиеш насън светла бира означава здраве; черна бира – парична придобивка. Ако изливаш бира – чакай неприятности; ако наливаш – ще те поканят на гости; сънуваш ли празни халби или бутилки от бира – не се доверявай прекалено много на приятелите си.