ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Аферистът Дарио Томалети се опита да набута Община Поморие с нови дългове по „Кабланд“

американски долари

„Няма да допусна да се подигравате с институцията Община Поморие и с отношението си да обиждате жителите на град Поморие и град Каблешково”. Това заяви кметът Иван Алексиев и отказа да приеме годишния финансов отчет на „Кабланд“ ООД. Акционери в дружеството, което преди години апортира 2 хил. дка общинска земя край Каблешково, са Община Поморие и „ЕнДжиБи Кънсълтинг”, съобщава Флагман.

„Кабланд“ се оказа една от най-неизгодните сделки за Общината в последните 20 години. Кметът Иван Алексиев още от първата година се опитва да спаси общинското участие, но е бламиран с юридически способи. На последното събрание освен Алексиев присъстваха и представители на собственика „ЕнДжиБи Кънсълтинг” – Никълъс Галахар, управителят Дарио Томалети, финансистът Георги Гурковски и адвокат Теодор Божинов.

Дневният ред на заседанието включваше четири точки, като Община Поморие гласува с „против” по три от тях, а като четвърта отправи предложение дружествените й дялове да бъдат изкупени от „ЕнДжиБи Кънсълтинг”.

Причина за това е, че от учредяването на „Кабланд” ООД през 2005 г. до настоящия момент не е отчетено никакво развитие по проекта, за който дружеството е създадено, а именно модерен голф комплекс в местността „Хижата” – Каблешково. За целта Община Поморие участва с апортна вноска на близо 2000 дка земя на това място, където инвеститорите отдавна трябваше да започнат строителство.

Липсата на какъвто и да е напредък в проектните дейности е неоспорим факт, обуславящ решението на Община Поморие да отхвърли годишния финансов отчет на дружеството и решението за покриване на реализираната загуба, а също и да не приеме финансовия доклад, представен от управителя Томалети.

„Имаше нужда от капитал през 2014 година, което бе постигнато чрез вземането на заем от „ЕнДжиБи Кънсълтинг”, по предписание на данъчните консултанти на „Кабланд” ООД, с цел да се осигури заплащането на професионалните хонорари и услуги на нашите мениджъри и консултанти”, гласи част от доклада. Съдържащ редица фактологически и нормативни несъответствия, той оправдава натрупаните от дружеството загуби с умишленото забавяне на проектните процедури от страна на общинската администрация и от редица държавни институции.

Още през 2012 г. кметът Иван Алексиев настоя да бъде сменен изпълнителният директор на дружеството с представител  на община Поморие, както и да се направи преразпределение в борда на директорите. Тогава Алексиев поиска от инвеститорите 1 млн. евро като гаранция, които да останат в полза на града, в случай, че дадените срокове не бъдат спазени. Не бе проведен конструктивен диалог и не бяха предприети действия по нито едно от поставените условия. И този път кметът отправи към управителя на дружеството конкретни въпроси по проекта, които обаче не получиха отговор.

„За да ви освободим от необходимостта да си търсите оправдания за липсата на адекватни действия по проекта, ви предлагаме Община Поморие да напусне дружеството като продаде дяловете си”, каза категорично Алексиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст