ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Димитър Танев пое руля в Камарата на нотариусите

Столичният нотариус Димитър Танев е новият-стар председател на Съвета на нотариусите. Той оглави професионалната организация след инфарктен избор, който се проведе в събота (27 февруари) в Националния дворец на културата в София. Танев събра 278 гласа от колегите си. На второ място с 211 гласа остана колегата му Ивайло Иванов – също нотариус от София.

"Благодаря за доверието. Ще дам всичко от себе си, така, както винаги съм го правил, за да продължим нашия просперитет. За мен една от най-важните задачи ще бъде да се увеличи значимостта на Нотариалната камара", обяви Танев след избора си.

Димитър Танев възпитаник на Софийския университет, а е нотариус от близо три десетилетия. Това му е трети мандат на председателския пост в Камарата на нотариусите – Танев беше начело на камарата от 2007 до 2013 година.

Преди три години, когато ръководството на Камарата бе поето от Красимир Катранджиев, се стигна до спор дали Танев има право на трети пореден мандат на председателския пост в Съвета на нотариусите и изобщо в ръководството на нотариата. Но въпреки това той беше избран за член на Съвета на нотариусите. Въпросът обаче стигна до съд и едва на 30 септември 2014 година петчленен състав на Върховния административен съд каза в прав текст, че Танев не може да бъде член на съвета за трети пореден мандат. По тази причина съдът отмени решението на общото събрание за избора на Танев, а и за още един нотариус – Камен Каменов, който бе посочен за резервен член на съвета.

В събота обаче както Танев, така и Каменов отново бяха избрани за членове на ръководството на Камарата на нотариусите.

Без съмнение едно от първите предизвикателства пред новия-стар председател  ще бъде проектът за промени в Закона за адвокатурата. Не е тайна, че едно от предложенията в този проект доста охлади отношенията между двете гилдии. Става дума за идеята адвокатите също да могат да правят официални заверки на документи – дейност, която в момента е в изключителната компетентност на нотариусите. Досегашното ръководство на Камарата имаше твърда позиция срещу това предложение, а въпросът сега е дали Танев и неговият екип ще запазят тази линия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст