ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес е ключовият за изборите в САЩ “супер вторник”

избори сащ

Днешният ден, който в американския политически календар наричат "супер вторник", е ключов в кампанията на претендентите за президентския пост в САЩ от Републиканската и Демократическата партия.

Републиканците и демократите ще определят своя избраник на първични избори и местни партийни събрания в 12 щата, а също в Американска Самоа. На този ден започват да гласуват и избирателите демократи, намиращи се в чужбина.

Първични избори и в двете партии ще се състоят в щатите Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Оклахома, Тенеси, Тексас, Върмонт и Вирджиния.
Местни партийни събрания свикват републиканците в Аляска, демократите в Колорадо, двете партии в Минесота, и демократите в Американска Самоа. Обикновено събранията траят около 3-4 часа.

Претендентите на републиканците – милиардерът Доналд Тръмп, сенаторът от Тексас Тед Круз, сенаторът от Флорида Марко Рубио, тъмнокожият неврохирург Бен Карсън и губернаторът на Охайо Джон Кейсик – ще си оспорват гласовете на 595 делегати на националния конгрес, които са почти една четвърт от всички.

Преди супер вторника Тръмп разполага с 81 гласа, Круз и Рубио с по 17, Кейсик – 6, а Карсън – 4.

В лагера на демократите бившият държавен секретар Хилари Клинтън и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс ще се борят за гласовете на 1034 делегати. Според най-новите допитвания Клинтън води пред съперника си във всички щати, където днес ще се състоят избори, с изключение на Масачузетс и родния щат на Сандърс – Върмонт.

До момента Клинтън има подкрепата на 503-ма-делегати, а Сандърс – само на 70.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст