Брюксел отпусна 102 млн. евро за малкия бизнес

Министерски съвет  споразумение за новата ОП „Инициатива за малки и средни предприятия“  Луиджи Джилиберт -  изпълнителен директор на ЕИФ Божидар Лукарски - мин. на икономиката Валтер Дефа - Главен директор на ГД „Регионална и градска политика“ на ЕК   Флавия Паланца - директор на Дирекция „Централна и Южна Европа“ на ЕИБ

Общо 102 млн. евро за малките и средни предприятия у нас отпусна Европейската комисия /ЕК/.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски  подписа ново споразумение с ЕК, Европейския инвестиционен фонд /ЕИФ/ и Европейската световна банка /ЕСБ/. Така по новата Оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия" страната ни ще може да разполага с още средства за стимулиране на бизнеса.

Ще постигнем по-голям икономически растеж, като помогнем на малките предприятия, оптимист е Лукарски. Той се похвали с по-високи гаранции от европейските финансови институции, което гарантирало по-ниска цена на финансирането. Така очакваме още в края на лятото или началото на есента още 102 милиона евро без българско съфинансиране да се влеят в ресурсите за бизнес.

Ще събудим заспалия финансов ресурс в банките, закани се Лукарски, като сподели надеждата си Народното събрание да ратифицира максимално бързо подписаното споразумение.

Споразумението бе подписано от министър Лукарски, от главния директор на ГД „Регионална и градска политика“ Валтер Дефа, от изпълнителния директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт и от директора на Дирекция „Централна и Южна Европа“ на ЕИБ Флавия Паланца.

На церемонията по подписването присъства и вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев.

Споразумението е разработено в съответствие с прилагането на Инициативата за малките и средни предприятия в Европа и цели подобряване на условията за кредитирането им чрез използването на финансови инструменти. България е третата страна в ЕС след Испания и Малта, която ще осигури ресурс за малките и средни предприятия чрез такива инструменти. Бюджетът на новата оперативна програма – 2014 – 2020 година е в размер на 102 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст