ЕК дава още 700 млн. евро за бежанците

ек

Европейската комисия реши да отпусне още 700 млн. евро за хуманитарна помощ за страни от Европейския съюз, съобщи еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис, цитиран от ТАСС.

Парите ще бъдат разпределени през следващите три години и ще се използват от всички страни от Европейския съюз в случаи на хуманитарни кризи. Част от одобрената помощ ще бъде насочена към Гърция, която има сериозни проблеми със справянето с мигрантския поток.

Стилианидис предложи отпускането веднага на 300 млн. евро и на още 400 млн. евро през следващите две години и призна, че средствата са недостатъчни за справяне с кризата. 

В момента в Гърция има около 20 хил. мигранти, дошли главно от Турция, които искат да се придвижат на север към Западна Европа. Те не могат да направят това, след като Австрия обяви, че ще приема едва по 80 души на ден.

Парите ще бъдат осигурени от преразпределяне на многогодишния европейски бюджет и няма да засегнат средствата за хуманитарна помощ за държави извън Европейския съюз.

В понеделник в Брюксел ще се състои среща на върха Европейски съюз, където европейските лидери ще поискат от Турция да изпълнява ангажимента си за драстично намаляване броя на мигрантите, отправящи се към Гърция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст