ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пражката пролет на „белите престилки“

лекар преглед

Напук на прогнозите на всички „здравни букмейкъри“, лекарите казаха твърдо „не“ на сценария, по който се развиват реформите в българското здравеопазване. С безпрецедентно мнозинство „белите престилки“ отхвърлиха възможността да сложат парафите си върху Националния рамков договор за 2016-а и така оставиха цялата отговорност за случващото се в сектора на здравния министър д-р Петър Москов и екипа му. Всъщност, не цялото „бяло“ войнство устоя на твърдата си позиция, защото зъболекарите подадоха ръка срещу една допълнително отпусната пломба или вадене на зъб по каса. В цифрово измерение това значи 8 млн. лв. плюс за дентална дейност през 2016-а. Но медиците не позволиха да ги пломбират, нито да им вадят зъб и устояха както на административния натиск, така и на милионите, които им бяха предложени в последния момент.

Без да взимаме страна в конфликта, ясно като бял ден е, че здравна реформа с ултиматуми, спорни и несъгласувани нормативи, с прибързани стъпки няма как да бъде успешна. В декларацията си лекарското съсловие много ясно отбеляза, че заради поредица от административни недомислици здравеопазването ни влиза в тотална криза, която институциите не могат да овладеят. Проектът за Национална здравна карта е белязан като „юридически неадекватен и неприемлив за медицинските среди“, а освен това вече е оспорван и в съда. Пред Темида са и голяма част от медицинските стандарти, Наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите от дейностите по каса, не е приета и наредбата за достъп до медицинска помощ, пръстовият идентификатор е окачествен като „абсурд“.

Така че наистина няма как да има адекватен договор на базата на хипотези кое ще оцелее като норматив и кое – не, и съответно накъде ще тръгнат обемите и цените на здравните услуги. От лекарския съюз много точно квалифицираха случващото се като някакво „мнимо договаряне“, от което никой не би имал полза. В същото време от здравното ведомство буквално преди лекарския събор приложиха някои хитринки, заради които напрежението допълнително ескалира. По думите на потърпевши последната редакция на рамковия договор е изпратена на лекарите часове преди началото на сбирката им. В нея са били заложени допълнително лимити по клинични пътеки, като на болниците се отнема правото изобщо да претендират за изплащането на т.нар. надлимитна дейност.

Сега на ход е Москов. Буквално дни преди лекарския събор здравният министър подхвърли, че ако Българският лекарски съюз бламира рамковия договор, той самият ще инициира необходимите законови промени, за да наложи служебен рамков договор. При този сюжет цялата отговорност за финансирането на здравеопазването, за цените и обемите, за лимитите и контрола на системата ще легне върху плещите на здравното ведомство.

Както посочи и председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, при такова развитие на нещата едва ли договорените 55 млн. лв. отгоре за извънболнична помощ ще потеглят натам, нито пък ще паднат глобите за превишение на отпуснатите направления. Здравната каса ще може напълно еднолично да си въведе нови норми и ограничения, които липсват в действащия рамков договор. Под сурдинка се говори, че медиците се опасяват и от вендета, която ще дойде под формата на преобразуване на Българския лекарски съюз в камара. Ако това стане, ръководството му ще бъде избирано не от делегати, а от представители на научните медицински дружества, които до голяма степен са зависими от държавата.

Отговорните фактори в здравното министерство със сигурност са, меко казано, неприятно изненадани от развитието на нещата и нямат много време да решат накъде да поемат. Първи април чука на вратата, а дотогава трябва да се реши въпросът с финансирането на системата. По думите на заместник-министър д-р Ваньо Шарков реформата няма да бъде спряна, което значи, че и ведомството засега не смята да отстъпи от позицията си. Според Шарков става дума за съпротива срещу контрола, тъй като в здравеопазването се въртят 3.5 млрд. лева.

Дясната ръка на министър Москов смята също така, че предлаганата здравна карта е по-добра от действащата, тъй като дава възможност на по-широк кръг болници да сключват договори със здравната каса.Има огромен брой български лекари, които се скъсват от бачкане, работят честно и почтено и са уважавани от пациентите. В същото време има една малка групичка, с която не можем да се преборим, и тази групичка взима от честния и почтен труд на всички лекари“, подчерта Шарков.

В коя посока ще ескалира противоборството между „групички“ и „бачкащи“ тепърва ще разберем, но на този етап съгласието в здравеопазването ни явно е „кауза пердута“.

ТПС: Българските лекари не приемат посоката, в която е насочена здравната реформа. (може една снимка на Грозев или редови лекари)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст