“История славянобългарска” ще се учи три пъти

ученици изпит

"История славянобългарска" ще се учи три пъти, увери заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов пред Нова телевизия.

Произведението е заложено в програмата по български език и литература за шести клас, в девети клас и в учебниците по история в гимназиалния етап, посочи заместник-министърът и уточни, че до началото на август ще се правят подготовките за промени в учебните планове.

"Този период е времето, в което законът трябва да придобие една форма на живот, да може спокойно да влезе във всяко едно училище в началото на учебната година", посочи Диян Стаматов. 

"В момента са заложени около 120 български произведения. Много от чуждестранните произведения ще отпаднат, за да се "олекоти" учебната програма. На всеки е ясно, че досега в учебниците имаше много съдържание, което е тежко, трудно и не се осмисля достатъчно добре от учениците", коментира още заместник-министърът. 

Той обяви още, че най-голямата реална промяна е разделянето на гимназиалния етап на две части – от 8 до 10 клас, както и след 10-ти клас. Точно в последния етап ще има възможност за различен брой часове по различен предмет в зависимост от профила на всяко училище или паралелка.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст