ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

чип

Ръководената от Цветан Цветанов комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента на практика блокира за ГЕРБ и Цветан Цветанов блокираха поставянето на чип в личните документи, който би дал възможност за електронна идентификация на гражданите и електронно гласуване.

Това стана на заседание на вътрешната комисия, която наскоро Цветанов оглави, при обсъждане за второ четене на Закона за електронната идентификация. Промените бяха предложени в последните десет минути от заседанието, без да са внесени предварително, и са на практика в Закона за личните документи

Това означава, че се обезсмисля обявената преди време – и спряна от премиера – обществена поръчка за близо 600 милиона лева, от МВР за нови лични документи с чип в тях. Все пак последната дума е на пленарна зала, която окончателно ще гласува текстовете.

В профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев коментира промяната

„Колеги, не трябва да приемате, че сме против електронната идентификация, но искаме да съответства на българското законодателство и да бъдем съвсем обективни в това, което приемат народните представители“. Това е била аргументацията на Цветанов.

Той представи следните аргументи за предложението си – че личните карти ще се оскъпят значително от поставянето на чип в тях, че не е обсъждан въпросът за поставяне на биометрични данни в личните карти, че България е външна граница на ЕС и въпросът за сигурността на личните документи е много важен и че има притеснения на неправителствени организации относно електронната идентификация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст