ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стивън Хокинг: Brexit ще е катастрофа за науката

Лондон Великобритания

Световноизвестният физик Стивън Хокинг се присъедини към мнението, че евентуалното напускане на ЕС от страна на Великобритания би имало пагубно влияние върху британската наука.

Хокинг и други членове на Кралското дружество, сред които и трима нобелови лауреати, изразиха позицията си в писмо до в. Таймс като заявиха, че изгубването на връзката с Брюксел ще бъде катастрофално поради няколко причини. Една от тях несъмнено е значителното намаление на финансирането на научни проекти. Втората със сигурност е загубата на човешки ресурс.

"Някои от най-добрите ни умове днес са дошли от континентална Европа, включително най-младите учени, които печелят европейски стипендии и избират да се установят във Великобритания" пишат в писмото си Хоукинг и компания. Според тях възможностите за привличане и финансово обезпечаване на най-талантливите европейци гарантира устоите и бъдещото развитие на британската наука и насърчава най-добрите учени да изберат именно Обединеното кралство за мястото, където най-добре могат да развият потенциала си.

Авторите на писмото посочват Швейцария, която не е в ЕС като идеален пример в това отношение. Според тях в момента Швейцария изпитва сериозни трудности да привлича млади изследователи, след като гласува за ограничие на свободното движение за чуждестранни работници.

Идеята Великобритания да напусне ЕС не се нрави на повечето държави-лидери от съюза. Проучване проведено в Франция, Германия, Полша, Испания, Ирландия и Швеция показва, че анкетираните смятат, че е редно страната да остане в ЕС, но ако реши да го напусне трябва да бъде наказано.

Британците ще решават съдбата на членството на страната си на референдум през юни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст