ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Танева: Цената на млякото е ниска в целия ЕС

Министерски съвет - заседание Ивелина Василева

Цената на суровото мляко е на най-ниското си ниво от пет години не само в България, но и в целия Европейски съюз. Това обяви пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева по повод недоволството на фермерите, които заплашиха с протести.

Министърът цитира данни, според които през миналата година производството в целия ЕС се е повишило с 2.5 на сто, а в САЩ и Азия – с 1.5 на сто. Прогнозите са, че и през тази година ще има растеж от около 1.5 на сто. "Няма как при това положение да не се очаква продължаващ спад на цените", обясни тя.

Танева коментира и че помощи за фермерите няма да разрешат проблема. През миналата година бяха отпуснати общо 420 млн. евро помощи за млекопроизводителите. Министърът обясни, че България е взела повече, отколкото е делът й в общото производство.

На 14 и 15 март ще има заседание на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. На него земеделските министри на страните от ЕС ще обсъдят неотложните предложения в подкрепа на животновъдния сектор и млекопроизводството. Вероятно те ще са обвързани с обема на производството.

Министърът съобщи още, че в момента се правят два вида проверки в сектора. Едната е съвместно с Националната агенция за приходите при преработвателите на мляко и целят да  установят регламентирана ли и е дейността им, за да "няма изкривяване на пазара". Втората цел на тази проверка е да се установи дали използваната технология съответства на правилата. За три дни вече са проверени шест мандри, като е установено до момента, че те преработват българско сурово мляко.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст