ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инвестиции с потенциал

Лукарски

Германските компании се ангажират с дългосрочно партньорство и това ги прави надеждни инвеститори. Вложенията им са разпределени равномерно в страната ни и по отрасли, и по региони. Повечето от половината от тях са "на зелено", чрез създаване на дъщерна фирма или на филиал. Което може да се тълкува като показател, че германските фирми оценяват като привлекателни условията за бизнес в България.

По предварителни данни на БНБ германските инвестиции у нас за периода януари-декември 2015 г. са в размер на 181.9 млн. евро. За отбелязване е, че половината са в дялов капитал. А Българската агенция за инвестиции съобщава също, че около 30% от стоте най-големи компании в страната са германски или с германско участие. Те работят в различни сектори на икономиката у нас: металургия (Aurubis), машиностроене (Schneider Electric, АВВ, Liebherr, Sparky), авточасти (Witte Automotive, Festo, Grammer), строителство, информационни системи и технологии (SAP, Nemetschek AG, Siemens), търговия (Kaufland, Metro, LIDL), транспорт (Willi Betz – Сомат, Lufthansa Technik Gmbh), финанси и застраховане (ProCreditBank, Allianz) и други.

Перспективата за бъдещи инвестиции остава, а интересът на германските компании е предимно към сферата на транспортната инфраструктура, на енергетика, към въгледобива и комуналното стопанство, телекомуникации, химическа промишленост, машиностроенето (включително и производство на автомобилни възли и детайли), електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост и други.

Има фирми, които вече присъстват у нас и демонстрират намерения за разширяване на бизнеса си. Други търсят възможности да навлязат у нас. Демонстрираха го през февруари тази година при посещението на министъра на икономиката Божидар Лукарски в една от най-големите германски провинции – Северен Рейн Вестфалия. Между тях е примерно германският концерн "Тисен Круп", който иска да разшири дейността си у нас. Фирмата е с утвърдени позиции на българския пазар и е една от най-големите промишлени компании в света в областта на стоманодобива, автомобилния и корабостроителния сектор. Компанията проявява засилен интерес в дългосрочен план към индустриалните зони във Видин и в Русе. "Източна Европа има двойно по-голям растеж в потребелението за 2015 г. в сравнение със Западна Европа. Ето защо за нас е важно да растем и да се развиваме в този регион, включително и в България", отбелязва изпълнителният директор на "Tисен Круп" Мартин Щилгер. Проектите им в България включват модернизацията на пристанище Лом, изграждане на рибарско пристанище в Сарафово и на логистичен център във Варна. Компанията проявява интерес и към рехабилитацията на язовирните стени у нас.

Thyssen Krupp стъпва на българския пазар на метали през 2005 г., като се обединява с "Юпитер-Стомана". Германо-българският концерн се нарича ThyssenKrupp – Юпитер Стомана" и със своите складово-производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас заема водеща позиция на пазара на метали у нас. През 2012 г. влезе в джойнтвенчър и с българския производител на асансьори "Лифтком" АД. Това обединение позволява на българската фирма да заеме позиции на пазарите на немската компания в Югоизточна Европа, в Близкия изток и в Африка. От своя страна Thyssen Krupp доби дял от сектора за поддръжка на асансьори в България, където "Лифтком" чрез дъщерната си компания "Лифтком Сервиз" ЕООД държи най-голям пазарен дял у нас.

Разширяване на дейността си у нас планира и фирма "ВИТЕ". През 2012 г. тя взе сертификат за инвеститор клас "А", като даде заявка, че ще осигури 232 нови работни места. При изпълнението на проекта инвестицията й е за близо 10 млн. евро (почти два пъти над първоначалните й намерения) и в момента е работодател на 614 души у нас.

Възможностите за инвестиции в България е обсъждала с български контрагенти и немската компания Bоесо Bоеddecker & Co. GmbH & Co. KG, базирана в Бон. Тя е водеща в производството на системи за заключване на леки автомобили и работи за едни от най-големите имена в автомобилния бранш.

Мениджърите й проучват бизнес климата у нас, тъй като искат да разширят дейността си в рамките на Източна Европа и страната ни е една от привлекателните бизнес дестинации за тях. Производството на компоненти за автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в България, има сериозен принос за икономическия растеж на страната ни. Възможностите за разширяване на бранша са огромни, а България е много добра дестинация – с това, че предлага най-ниските данъчни ставки в ЕС и преференции за инвеститорите – например 0% облагане при реинвестиране на печалба в региони с повече от 25% безработица.

За да се поддържа взаимният интерес обаче според германските инвеститори усилията на българите трябва да се насочат към осигуряването на висококвалифицирани кадри и към разширяване на дуалното образование, в която област бихме могли да си сътрудничим успешно с немските фирми.

 

Десет причини да се инвестира в България

(според Германо-българската индустриално-търговска камара)

  • Плосък данък от 10% (данък върху доходите и печалбата)
  • Атрактивно географско разположение на пресечната точка между Европа, Азия и ОНД
  • Стабилен валутен курс (българският лев е приравнен към еврото)
  • Възможност да се достигне висока печалба въз основата на професионален мениджъмнт
  • Ангажирани, възприемчиви служители, които с желание подхождат към чуждестранни работодатели
  • Нарастващ потенциал за българи, завършили образованието си в чужбина, които биха се развивали професионално в България при наличието на подходящи условия 
  • Силна германо-българска мрежа
  • Ниски разходи за персонал (средната брутна работна заплата към края на 2015 г. 459 евро)
  • Значителен брой потенциални служители с немски език
  • Продължителност на полет до и от Германия около 2 часа
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст