ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протестърите вече имат партия

Недоволството срещу кабинета "Орешарски" роди още една партия - "14 юни"

Гражданите, останали непредставени в парламента, вече ще имат своя партия. Името на формацията ще е  "14 юни" – деня, в който започна недоволството срещу кабинета "Орешарски". То избухна заради назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност", а резултатът бе предсрочни избори и ново Народно събрание. 

Инициативен комитет начело с инженера Александър Стоянов, художника Владимир Руменов, писателя Ясен Атанасов (до неотдавна съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова), адвоката Николай Христов и предприемача Кристиан Василев, живеещ в Ню Йорк, обяви на 9 март, че се поставят основите на организацията. Целите й са до болка познати и съвпадат напълно със скандиранията от площадите – връщане на законността, прекратяването на модела #Кой, морал, искреност, чистота в политиката и воля за промяна. Както и премахване на задкулисието, създаване на предвидима бизнес среда, предоставяне на равни възможности за образование, икономическа, политическа и социална интеграция и отстояване на пронатовски и европейски ценности. Все неща, обещавани и от сегашните, и от предишните политици. Но именно защото голяма част от тях са се отметнали от тези позиции, се давало началото на новия проект.

"444 дни ходихме по площадите и смятахме, че сме дали силен урок на политиците. Те обаче не ни чуха и нищо не направиха", каза Александър Стоянов. Една част от хората в бъдещата партия, около 15-20 души, са членове на "Протестна мрежа". На събитието присъства и едно от лицата на въпросното сдружение – Асен Генов, както и други познати персони от лятното гражданско недоволство.

Според Стоянов е невярно да се твърди, че групата за натиск си е направила партия. "Протестна мрежа" щяла да е коректив и на "14 юни". "Разчитаме на тях, на гражданските инициативи, на партиите, които изповядват нашите виждания", заяви той пред "БАНКЕРЪ". По думите му бъдещата формация не бива да се пришива към никоя неправителствена структура, за да не я обвинят, че присвоява чужди инициативи.

Александър Стоянов отбеляза също така, че той и хората около него ще са по-различни, защото целта им не е да влизат във властта. Ако се стремели към това, щели да направят своя партия още през 2013-а, когато бе пикът на протестите. Инженерът и съмишлениците му изчакали, за да видят дали ще има промяна, но не забелязали такава. Което им оставило само две възможности – или да емигрират, или да се захванат с политика.

Намеренията са "14 юни" да се създава от долу на горе. А потенциални партньори могат да й бъдат "Зелените" и ДЕОС (която бе създадена две години по-рано в резултат на същите юнски протести). Протестърите се надяват да получат мощна подкрепа и от българите в чужбина. Колкото до финансирането, то щяло да е само по законов път – чрез членски внос или дарения.

Новите партийци не дадоха категоричен отговор дали са склонни да се присъединят към евентуалния десен проект на лидера на "Демократи за силна България" Радан Кънев. Остана впечатлението, че още не са избистрили концепцията си, а и тези приказки, че не влизат в политиката, за да се борят за власт, не звучат никак сериозно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст