ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изходно положение – разкрачен стоеж

Цветанов не се страхува

Ей, това физкултурата как променя хората!

Цв. Цв. първо уж танцува с Румяна Бъчварова в "смесени двойки" в борбата с корупцията, после й ходи на ръце за полицейските протести, игра й на успоредка, докато тя изнасяше съчетанието си на греда с бежанците, а накрая изненадващо й отцепи един ъперкът, като изряза електронния чип от личните карти.

Реферът на трибоя Радан Кънев беше достатъчно красноречив: "Отлагането на въпроса за чип-картата е рядко ретроградно политическо действие, което поставя под въпрос цялата философия на електронното управление. България е пред избор – да върви по смелия реформаторски път на балтийските републики или да кисне в блатото на Балканската бюрокрация. Бъчварова предложи първото, Цветан избра второто."

Отворих сайта на Министерството на външните работи на Естония, най-напредналата електронна държава в света. В него "германците на бившия Съветски съюз" обясняват защо им викат "е-Естония".

“Това стана възможно благодарение на партньорството между правителството с напредничаво мислене, проактивния IT сектор, както и интернет и технически грамотното население. За гражданите на Естония е-услугите са се превърнали в рутина: е-избори, е-данъци, е-полиция, е-здравеопазване, е-банкиране, както и е-училище. Повечето естонци дори не биха си помислили да правят нещата по старомодния начин, като например физически да посетят даден офис, ако процесът лесно може да бъде извършен онлайн. е-Държавата дава на хората свобода – да прекарат времето си в гората, в провинцията, около нашите безбройни торфени блата или дори в прочутия Стар град на Талин. Почти всяка дейност може да бъде извършена по интернет само с няколко кликвания."

Това е. А у нас един човек от миналото иска да ни върне там – в офлайн администрацията на 90-те – завинаги. "В изходно положение – разкрачен стоеж", както би казал този ексучител по физкултура.

Защо ли?

Ами защото по електронен път няма как да се мъкнат чували с бюлетини по късна доба, нито да се сортират и пренареждат. Нали знаете, Цв.Цв. се обадил на Бойко след изборите: "Г-н Борисов, това, което имаме като резултат, е една добра и една лоша новина, с коя да започна?" Бойко му казал – с добрата. "Спечелихме изборите!", извикал Цв.Цв. Ами лошата, попитал Бойко. "Почти никой не е гласувал за нас", бил отговорът.

Така че засега да се разделим с мечтите личната карта да бъде целият ни живот – пропуск до държавната и местната администрация, средство за плащане на данъци, удостоверение за застраховки и осигуровки, лично медицинско досие и т.н.

Цв. Цв. вика: "Това, което имаме като карта, не трябва да има чип." И пояснява: "Против съм, ако някой иска да защитава лични интереси, аз искам да защитавам интересите на българските граждани и на държавата."

Нека накрая да се спрем и на конструкцията на изречението "Това, което имаме като…", т.е. чипът към разгадаването на мисловния процес на Цв. Цв. Той изразява статичност, внимателно движение като през минно поле, за да не пострадат интересите на ГЕРБ. Дори напук на всички други.

Пак сме в двуполюсния модел: от едната страна политиците, от другата – народа.

А колкото до досадната паразитна фраза на Цв. Цв., моят приятел и колега – д-р Филипов, твърди, че веднъж Цветанов произнесъл кратко слово на едно погребение и започнал така: "Това, което имаме тука като мъртвец…"

Та, докато "това, което имаме тука като управление" го имаме, няма да имаме много други неща.

 

Бат" Чаво,

политагитатор

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст