ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Flagman.bg: Зам. председателят на Районeн съд – Бургас Светлин Иванов фалшифицира протоколи!

Съд - Бургас

Протоколът от скандалното заседание миналия вторник по делото на настоящия преподавател в Техническия университет в София и и бивш шеф на Бургаския клон на СИК Димитър Вергиев  срещу журналиста Божидар Божков, както Флагман.бг  прогнозира, се оказа манипулиран. „Флагман“ предупреди още миналата седмица в коментар на главния си редактор Катя Касабова, че очаква подобно действие, тъй като съдът кри документа цели три дни след заседанието. В протокола липсват цели пасажи от случилото се в съдебната зала, а същевременно са включени изявления на съда, каквито той не е правил. В сегашния си вид в документа е цензурирано искането на Божков съдът да се произнесе по истеричното поведение на адвоката на Вергиев – Йордан Дичев и да го накаже.

Целият мотив, с който журналистът прави искането си към съда, е изрязан, оставени са само няколко думи, от които не става ясно какво точно иска подсъдимият. Липсва и отговорът на съдията по делото Светлин Иванов.

Репортерите, присъствали в залата станаха свидетели как, наместо да се произнесе по това искане, за което е задължен по НПК, съдия Иванов, който е и зам.-председател на Бургаския районен съд, се обръща към журналиста с: „Г-н Божков, разигравай си коня в твоята поляна“. Точно този скандален призив обаче липсва в протокола.  Вместо с думите си за „коня“ съдия Иванов е цитиран там с друго изявление на литературен български език, каквото не е правил: „Съдът указва и на двете страни да съобразят поведението си с процесуалното си качество“. Протоколите от съдебните заседания са официални документи, а тяхната подправка е действие от компетенцията на прокуратурата, заявиха юристи.

Когато е подправен протокол в Районния съд, прокуратурата по компетентност е окръжната. Юристите, с които „Флагман“ разговаря, са на мнение, че Бургаската окръжна прокуратура трябва да се самосезира за случая дори само от публикации в медиите.

Междувременно доц. д-р Димитър Вергиев изтри профила си във „Фейсбук“, с което лиши последователите си от възможността да се любуват на еротичните фотосесии, които присъстваха там. Вергиев бе активен в социалната мрежа, а както се вижда от скрийншота, имаше там и доста високопоставени приятели, като бившия шеф на тайните служби Атанас Атанасов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст