ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Статистиката отчита дефлация през февруари

Спад

Инфлацията за февруари 2016 г. е минус 0.3%, показват данните на националната статистика. Толкова е и с натрупване от началото на годината, след нулевата дефлация за януари. Годишното изменение на инфлацията за февруари, спрямо февруари 2015 г. отново е отрицателна в размер на 0.5%.

Месечните изменения показват увеличение в цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия, здравеопазването и образованието с 0.2% и хранителните продукти и тютюневите изделия с 0.5%. На равнището от предишния месец остават цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива. Намаления в цените се забелязват в транспорт с 3.2% и съобщенията с 0.1 процент.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за февруари отчита дефлация от 0.5%, като с натрупване от началото на годината тя е вече 0.7 процента. На годишна база хармонизираният индекс за февруари регистрира дефлация от 1 процент.

Статистиката отчита инфлация от 0.4% на цените на малката кошница за февруари 2016 г., като с натрупване от началото на годината тя е вече 0.9 процент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст