Булгартабак спира производството и продажбите за Близкия изток

Парламент Делян Пеевски

"Булгартабак" преустановява производството и продажбите на продукцията си за Близкия изток от 1 април, съобщиха от компанията.

Тютюневият холдинг съобщава за рязко намаляване на поръчките от региона на Близкия изток и за „възникване на сериозен репутационен риск“. В резултат на това е взето решението за преустановяване на производството и продажбите на продукцията за региона от началото на следващия месец.

„Булгартабак Холдинг е осъществявал износа си в съответствие с всички изисквания на митническото и търговско законодателство, което се доказва и от множеството митнически и данъчни ревизии, направени на компанията през последните години“, пише в съобщението до медиите.

"Булгартабак не е променял дистрибуторите си в Близък изток, които оперират в региона над 10 години, т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост. Извършените процедури и направената комуникация, включително от реномирани международни консултанти по времето на приватизацията на Булгартабак през 2011 г., не са констатирали никакви нарушения в търговската дейност на дружеството“, допълват от компанията.

Решението за спиране на износа се обосновава и „с оглед на чувствителната ситуация в Близкия изток“. Така компанията се опитвала да предотврати въвличането си „в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване“.

В "Булгартабак" депутатът от ДПС Делян Пеевски официално държи 5% от собствеността, като публично обяви, че ще ги продаде, но все още не го е сторил. Банкерът Цветан Василев обяви в интервю обаче, че семейството на Пеевски има много повече от 5% в "Булгартабак" и по думите му майката на депутата Ирена Кръстева е член на фондация в Лихтенщайн, а фондацията участва в австрийската фирма, която има дялове в тютюневото дружество.

Пазарите на "Булгартабак" в Близкия изток бяха споменавани в публикации в турската преса, след като Анкара забрани на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в страната. "Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция", написаха тогава местните издания.

След съобщението на холдинга, малко преди края на борсовата търговия книжата на Булгартабак Холдинг бележат най-голям спад до момента – от 7,7% до 60 лв. за брой.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст