Над 2.2 млн. лв. вкарва в хазна Апелативна прокуратура – Бурга по дела за налагане на имуществена санкция на фирми

Темида

Над 2 200 000 лв. влизат в държавната хазна в резултат от работата на Прокуратурата в Бургаски апелативен район по дела за налагане на имуществена санкция на юридически лица. Повече от 2 244 000 лева влизат в националната хазна в резултат от работата на Прокуратурата в Бургаски апелативен район по дела за налагане на имуществена санкция  на юридически лица.

През 2015 г. в прокуратурите от Апелативен район – Бургас са внесли в съда 15 мотивирани предложения по чл.83б от ЗАНН срещу 15 юридически лица. През годината са влезли в сила 7 съдебни решения, с които предложенията на прокуратурата са уважени срещу 6 юридически лица, с размер на постановената санкция 2 244 171.88 лв.

През 2014 г. размерът на санкциите е бил 54 605.00 лв. т.е. налице е ръст от  40 пъти в сравнение с предходната година.

Данните оповести Апелативният прокурор на Бургас – Любомир Петров по време на среща с медиите – „това е един изключителен резултат. За него благодаря на колегите от Административните отдели на трите окръжните  прокуратури –  Бургас, Сливен и Ямбол. Не е  случайно, че наскоро, Главният прокурор награди целия административен отдел на Окръжна прокуратура – Бургас“.

По думите му, през последните години именно прокурорите от региона на Апелативна прокуратура – Бургас имат най-много внесени предложения по този ред в страната.

Петров даде разяснения и в какво се изразява дейността на прокуратурата по този съдебен ред. „Най-общо се изразява във внасяне на предложения от страна на Прокуратурата в съответния Окръжен съд, за налагане на имуществена санкция на юридически лица, които са се обогатили или биха се обогатили от извършване на посочени в закона престъпления, най-често данъчни престъпления.  Тези престъпления са били  извършени от управител, от представляващ юридическото лице, от  лице в контролен или надзорен орган на юридическото  лице, както и от работник или служител, на когото юридическото лице е възложило определена работа и при нейното изпълнение. Това е конкретна имуществена санкция за юридическото лице, независимо от наказателната отговорност на представителите на юридическото лице, които се извършили съответното престъпление. Санкцията е, защото юридическото лице се е обогатило от съответното престъпление – например от укриване на данъци“, обясни Петров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст