Имущество на стойност 1 428 097 218 лв. ще бъде отнето от банкера Цветан Василев, ако СГС уважи иска на КОНПИ

КОНПИ

Имущество на стойност 1 428 097 218 лв. ще бъде отнето от банкера Цветан Василев, ако Софийският градски съд уважи иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА председателят на комисията Пламен Георгиев.

Имуществото представлява имоти в София, Варна, Созопол, Царево, Швейцария, автомобили, картини и др. Пламен Георгиев заяви, че за първи път у нас, а вероятно и в Европа, се внася иск в подобни мащаби. Георгиев добави, че в бъдеще искът може да нарасне.

Иск за отнемане на активи на Цветан Василев за близо 2,2 млрд. лева е внесен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в съда.
Само за активи на стойност около 1 428 097 218 лева обаче е имало обезпечение и те ще му бъдат отнети, ако Софийски градски съд разпореди.
Общата стойност на иска е 2 203 445 038.59 лева, като ответниците са 27 – физически лица и търговски дружества, които са регистрирани в различни европейски държави и офшорни зони.

Още през декември Софийският градски съд допусна обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролираните от него фирми в България. Сред тях са имоти в София, Варна, Созопол и Царево, които влизат към сегашния иск.

Влизат още имот край Женевското езеро в Швейцария за 47,5 млн., банкови сметки от 11 млн., три автомобила "Мерцедес" за над 1 млн., 228 картини за над 990 000 лева, дружествени дялове, акции, ценни монети и други. Има и сметка в Швейцария, но все още не е разкрита банковата тайна по нея.

По думите на председателя на КОНПИ материалите по делото са повече от шест тома и в бъдеще искът може да нарасне.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст