Камарата на следователите иска бърза проверка на твърденията на Бойко Атанасов

ВСС настъпи мотиката по случая "Бойко Атанасов"

Камарата на следователите също поиска пълна проверка на твърденията, че следователи изпълняват нечии поръчки и че участват в групи, които се занимават с това. Това става ясно от специална декларация на Управителния съвет на организацията, получена от "Правен свят".

Макар в декларацията да не се споменава името на следователя Бойко Атанасов, става ясно, че позицията е провокирана от неговите твърдения за "шрицкоманда", която изпълнява поръчки, че се държат дела "на трупчета" срещу хора от властта. Етичната комисия на Висшия съдебен съвет започна проверка по искане на главния прокурор.

"След всеки мониторингов доклад, основната вина за лошото състояние на съдебната система в Република България, се свързва с работата на досъдебното производство. Тези изводи до голяма степен добиват гражданственост, не въз основа на задълбочени и професионални анализи, а основно от журналистически публикации във вестниците, предавания по телевизиите и изявления на неправителствени организации. Към всичко това се добавят и твърдения за ангажиране на следователите в изпълнение на нечии поръчки и специалното формиране на групи от техни представители, които да се занимават с тази дейност. Това според нас не е вярно и не отговаря на истината. Следователите са представители на една професия със 130 годишна история в България и в своята дейност се ръководят от закона и вътрешното си убеждение, изградено на базата на събраните доказателства", се казва в декларацията на Камарата на следователите.

От организацията настояват твърденията да бъдат проверени от компетентните органи в максимално кратки срокове и при максимална прозрачност и публичност да бъдат огласени резултатите. "Това ще създаде отново спокойна работна атмосфера за следователите и ще утвърди в общественото мнение  положителната оценка за тяхната дейност и доброто име на професията "следовател"", се казва още в декларацията.

Камарата напомня, че състоянието на следствените органи след влизането в сила на НПК през 2006 г. и на ЗСВ през 2009 г. е много тежко, функционалната компетентност на следователите е сведена до минимум, а капацитетът на следствието не се използва рационално. И изтъква, че следователите в следствените отдели към окръжните прокуратури и най-вече в НСлС са магистрати с дългогодишен опит и с много добра теоретична и практическа подготовка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст