ВСС започва дисциплинарка срещу ексследовател Петьо Петров

Пепи Еврото

Висшият съдебен съвет изпълни решението на Върховния административен съд и образува дисциплинарно производство срещу ексследователя Петьо Петров – Пепи Еврото. Това се случва, след като съдът няколко пъти постанови да започне дисциплинарна проверка срещу бившия шеф на Столичното следствие.

Миналата година ВСС отказа да направи това, въпреки че беше сезиран от тогавашния правосъден министър Христо Иванов. Той поиска да започне проиводство срещу Петров, защото съдът определи неговите действия по делото срещу бившия министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров като "емблематичен пример за провокация към подкуп". Оказа се, че магистратът е провокирал Цонев да даде подкупа от 20 000 евро, за който заедно с другите двама подсъдими бяха окончателно оправдани.

Мнозинството в кадровия орган обаче се забави, а след това обяви, че е изтекла давността за образуване на такава проверка. Така Пепи Еврото успя да напусне съдебната система и взе 19 брутни работни заплати като обезщетение. В момента той е вписан като адвокат във Видинската адвокатска колегия.

Междувременно обаче, миналия септември Софийският апелативен съд запорира вземания до 100 000 лева на Петров, като обезпечение на иск за неимуществени вреди, заведен от Сантиров. Неотдавна пък следователят Бойко Атанасов, който обяви, че действа "шпицкоманда" от следователи и прокурори, които изпълняват политически поръчки, спомена, че това се е случвало най-вече докато Петров управляваше Следствието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст