Само факти

клм

„Оскар“-ът вече няма да е бял

Реформираха състава на американската киноакадемия. Управителният съвет вече включва афроамериканеца Реджиналд Хадлин (режисьор), латиноамериканеца Грегъри Нава (писател и сценарист) и художничката от азиатски произход Дженифър Ю Нелсън. „Гордея се, че стъпките, които предприемаме, ще помогнат за по-голямо разнообразие. Въпреки това знаем, че ни предстои още много работа, за да стане организацията ни по-представителна“ – заяви тъмнокожата Черил Бун Айзъкс, президент на киноакадемията, в която преди реформата освен нея имаше само още един представител на малцинствата.

 

Без брадати машинисти в метрото

Машинисти в метрото на японския град Осака дадоха началниците си под съд, защото ги лишили от премии. Причината била, че отказвали да обръснат брадите си. Ответниците пък се оправдават с факта, че от 2012-а за държавните служители действат строги правила за съответствие на външния вид със заеманата длъжност по инициатива на бившия кмет на града Тору Хашимото. Приемникът му Хирофуми Йосимура също смята, че пътуването в метрото трябва да е „максимално приятно“ за пасажерите. Как брадатият машинист би могъл да развали изживяването не е ясно, нито какъв ще е изходът на делото.

 

Рекорд, но не и световен

Кокошка от германската провинция Долна Саксония снесе яйце с тегло 209 грама. Съпрузите Инге и Гюнтер Майне, чието хоби е да развъждат домашни птици, не могат да си обяснят как една от пернатите им любимки е постигнала толкова внушителни резултати: „Храним ги с обикновена трева и зърно“. Двойката твърди, че това е най-голямото яйце, снесено в страната. Впрочем, въпреки сериозното постижение, кокошката от стопанството на Майне е далеч от световния рекорд. Според Книгата на рекордите на Гинес най-голямото кокоше яйце е снесено в САЩ през 1956-а и е тежало цели 454 грама.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст