Дисциплинарки под налягане

СГС

Уволнението на "гнилата ябълка" Румяна Ченалова ще отлежава неопределено време, докато Върховният административен съд (ВАС) оцени дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет (ВСС). Решението за спиране на производството по жалбата на Ченалова е взето заради образуваното тълкувателно дело № 7/2015 г., от чийто изход ще зависи и произнасянето на съда по конкретния дисциплинарен казус. На същото основание ВАС вече спря и делото за уволнението на члена на ВСС Камен Ситнилски.

Тълкувателното дело беше образувано по разпореждане на председателя на ВАС Георги Колев преди близо четири месеца. Но още не е насрочено и не е посочен конкретно неговият предмет.  Ясно е обаче, че съдът ще търси отговори на основния проблемен въпрос – за дисциплинарната практика на ВСС: допустимо ли е едни и същи членове на съвета да участват в различно качество по дисциплинарните производства – веднъж като  предлагащи образуването им, после – като част от дисциплинарните състави, а накрая и като гласуващи по предложенията им.  

Ченалова беше уволнена в производство, обединило три предложения за налагане на наказания – за действия по делото "Белведере", за забавяне на дела и за нарушения в комбина със синдика Панайот Велков. Двама души от тричленния дисциплинарен състав – Галя Георгиева и Даниела Костова, са и сред вносителите на предложението, което Ченалова атакува с аргумента, че са нарушени принципите на обективност, безпристрастност и непредубеденост. В жалбата си тя се позовава и на практиката на Европейския съд по правата на човека в частта за нарушение на правото на справедлив процес.

В хода на дисциплинарното производство Ченалова поиска на три пъти отвода на Георгиева и Костова. А след уволнението направи същото и по отношение на докладчика по съдебното дело Росен Василев. Той преди командироването си във ВАС през 2014 г. бил съдия в Благоевградския район и правораздавал заедно с шестима от членовете на ВСС. Всички тези искания бяха отхвърлени. Но сега съдебният състав ще трябва да изчака изхода от тълкувателното дело. Проблемът, който ще решава, се поставя от години и различни състави на съда постановиха разнопосочни решения по подобни казуси. 

ВСС ще решава отново и забърканата от него каша с дисциплинарното производство срещу фамозния ексшеф на столичното следствие Петьо Петров – Пепи Еврото. Съветът най-сетне склони да изпълни указанията на ВАС да образува такова производство с оглед изхода от наказателното дело за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. След като тримата бяха оневинени с окончателно решение на Върховния касационен съд, в което Еврото беше порицан, че ги е провокирал към подкуп, ВСС отказа да го подгони дисциплинарно и го освободи по негово желание с полагащото му се обезщетение от 80 хил. лева. ВАС вече се произнесе окончателно, че дисциплинарно производство срещу Петров трябва да бъде образувано, а на първа инстанция отмени и освобождаването му от системата. Междувременно ВСС реши да спре дисциплинарката срещу него, преди да е образувана, но съдът обяви решението на съвета за нищожно и отново му върна преписката.

По предложение на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов пък ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Мариян Марков. Топалов настоява за уволнението му заради забавени дела както в градския, така и в районния съд, където беше понижен за две години. Съветът отложи обаче отново образуването на дисциплинарка срещу търговския съдия от СГС Ивайло Родопски, понеже бил в болнични. Родопски "лъсна" в скандала със "случайното" разпределение на делата по обявяване в несъстоятелност на TV7 и NEWS7. А съдебният инспекторат го наказа преди това с понижение по проверка на схема за имотни измами, докато беше председател на районния съд в Костинброд. 

Друга емблематична "звезда" на съдебната система – Богдана Желявска, също не подлежи на наказване. Още преди година председателят на ВКС Лозан Панов и тогавашният правосъден министър Христо Иванов поискаха ВСС да образува дисциплинарно производство срещу нея заради безобразията в СГС, на който тя беше заместник-председател и шеф на гражданското отделение в него. Съветът обаче отложи въпроса с определяне на временна комисия, която да извърши нова проверка. Но въпреки констатираните нарушения, дисциплинарният състав предложи Желявска да не бъде наказвана, а ВСС одобри предложението му. Сега Лозан Панов и новият правосъден министър Екатерина Захариева обжалват отказа на ВСС да накаже Желявска, която дълги години се славеше като сив кардинал в градския съд. Не е ясно обаче в колко от тези случаи ще се стигне до прекратяване на производствата дори само заради изтекла давност за дисциплинарно преследване. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст