Калоян Топалов: Атаките срещу мен целят запазването на порочните практики в СГС

СГС

Създадохме организация на работа в Софийския градски съд, която да предотврати досегашните порочни практики. Това дали съм под лупа или не, не е стимул за моята работа. Щях да го направя, независимо от мониторинговите наблюдения върху мен, защото за мен това е кауза. Това каза в предаването "Преди всички" съдия Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд след изслушването му във Висшия съдебен съвет по дългоочаквания отчет за работата на съда.

Запитан как си обяснява факта, че не са му били зададени пряко витаещите в публичното пространство въпроси около работата на СГС, съдия Топалов отговори, че може би защото отговорите са ясни и защото по всяко обяснение разполага с конкретни факти. Исках да стане ясно, че СГС има коренно различно поведение и модел на работа от предишното ръководство, така че съм доволен, че ми поискаха този доклад, увери Калоян Топалов. Той допълни, че ръководството на съда няма да бъде сплашено. Топалов си обяснява целта на атаките срещу него и институцията, която оглавява, така:

Единствената цел е системата на работа на СГС от предходното ръководство да се запази, т.е. далаверата да продължава – за манипулирането на системата, за уговарянето на дела, за пропуските в работата на администрацията, които създадоха този имидж. Същите тези радетели за промяна може би малко късно се сетиха в края на 2014 г., защото това са процеси в СГС от последните 10-12 години.

Калоян Топалов подчерта, че по случаи с доста по-малък интензитет на атаки срещу негови колеги ВСС е реагирал мълниеносно, но в този конкретен случай на атаки срещу съда и срещу него в частност, въпреки масираната, безкомпромисна война без правила, която продължава вече два месеца, ВСС е заел мълчалива скрита позиция и едва ли не сред членовете на Съвета битувал свян.

Свидетели сме на това, че се изкарват изключително скандални твърдения, данни, ежедневно, на които се реагира избирателно, с оглед на интензитета и засегнатите интереси. Така Калоян Топалов отговори на въпроса защо изнесената от бившия съдия Румяна Ченалова информация за съдия Тони Гетов по дело срещу Цветан Цветанов не е предизвикала необходимия отзвук:

Самото битуване на такива твърдения… няма дим без огън, въпреки че ние в нашата страна се опитваме да правим основно димки. Действително в много случаи огън няма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст