ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Партньорско-опонентско надцакване за МВР

мвр

Общественото обсъждане на законопроекта за допълнение и изменение на Закона за МВР изправи един срещу друг вносителя на проекта – вътрешния министър и вицепремиер Румяна Бъчварова, и шефа на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Той, както се знае, е председател на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията. Някогашният шеф на МВР, който през 2010 г., по време на тогавашните полицейски протести за подобряване на социалните условия на служителите, видя в исканията на ченгетата политика и партийна намеса, днес неочаквано застана на страната на синдикатите, в опозиция на вицепремиера Бъчварова. Това противопоставяне породи и един въпрос, от отговора на който зависи реформата в МВР: смята ли изобщо управляващата партия ГЕРБ да направи нещо във вътрешното министерство и какво точно?

Вицепремиерът Бъчварова отново даде заявка, че ще се бори за предлаганите в проекта промени. "Убедена съм, че всички мерки, които предлагаме, наистина ще повишат мотивацията и ще създадат по-добри условия за работа на служителите на МВР – каза тя след обсъждането. – Много се надявам да имаме шанса да променим ситуацията и да направим нещо по-добро, без с това да засегнем съществено и дълбоко много интереси. Другият начин да се оптимизира една система е да се правят съкращения, да се намаляват щатове. Това е много болезнено и социално неприемливо", каза министър Бъчварова.

Тя посочи и съществените проблеми, които среща в момента ведомството – тромаво управление на системата, липса на устойчивост и последователност при осъществяваните промени, недостатъчни средства за защита на служителите, остарели технологии и неподдържани информационни системи. Условията, при които работят служителите, също са далеч от необходимото и именно затова реформата е насочена към финансово стабилизиране и оздравяване на системата, към въвеждане на съвременен модел на управление, към кадрово и техническо укрепване и постигане на устойчивост, заяви Бъчварова.

В подкрепа на тезата си МВР шефът пресметна, че ако предложенията за реформа се осъществят, по улиците ще има повече полицаи и МВР годишно ще пести от разходи близо 65 млн. лева. Според нея икономиите ще дойдат от намаляването на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни и орязването на заплатите при напускане от 20 на 12. От първата мярка Бъчварова очаква да спести около 14 млн. лв., а от втората – поне 30 милиона. МВР ще спастри още около 11.6 млн. от преназначаването на служители по Закона за държавния служител, а 3 млн. лв. пък ще дойдат от закриването на авторемонтна база.

Икономисаните от отпуските пари могат да послужат за назначаването на още 660 полицаи. Отделно допълнителни щатове ще дойдат от отпадането на някои неспецифични дейности в МВР, като например охраната на институции. Практиката униформени полицаи да осъществяват контрол в пропускателния режим в учрежденията ще отпадне и така ще се освободят полицаи за работа на "терен", тоест по улиците. От премахването на такива дейности се очаква допълнително да излязат на "терен" около 1160 униформени, пресметна Бъчварова.

Вместо подкрепа тя обаче получи шумен шамар, и то не от кого да е, а от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обяви, че такива текстове не съществуват в предизборната програма на партията му. В атаката си срещу Бъчварова шефът на комисията застана на страната на депутата от Български демократичен център Явор Хайтов, който пръв се хвана за липсата на такава реформа в програмните платформи на ГЕРБ. "В момента излизаме извън политическата рамка, с която вие се явихте на изборите и спечелихте обществено доверие и за вас гласуваха 1 081 650 човека. Никъде в предизборната програма на ГЕРБ не е казано, че дори и един служител на МВР ще става служител в държавно предприятие", заяви Хайтов, уточнявайки, че такива текстове няма и в управленската програма на правителството. 

Цветанов подкрепи и синдикатите в протеста им срещу философията на промените, както и срещу орязването на социалните им придобивки. Според бившия МВР шеф от първото управление на ГЕРБ политиците трябва много внимателно да се отнасят с придобивките,  "защото системата на МВР е консервативна".

Получили неочаквана подкрепа, синдикалистите заявиха, че политиката на реформата е погрешна, тъй като поставя в центъра финансовите въпроси. "Ние не сме търговска фирма, по тази причина финансовата целесъобразност винаги е била на второ място. Наистина е важно да се харчат парите разумно и да не се разпиляват. Но по-важно е да се гарантира сигурността на хората. Когато в основата се поставят финансите, а не постигането на резултата, винаги ще има лоши резултати и финансите ще се разпределят напразно", заяви шефът на Синдикалния алианс "Сигурност" в МВР Галентин Грозев. А колегата му от Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов разкритикува липсата на цялостна визия за реформите в министерството. "Остава един сериозен набор от въпроси в какъв ред, по какъв начин и чрез какви законови актове ще продължи да се развива тази реформа. Със съжаление трябва да кажа, че в момента става нещо, което според нас не е редно – започват се нормативни промени, без да има цялостна стратегия, разработена в детайли", заяви той. 

Ще повторят ли управляващите миналогодишната стъпка "две напред, една назад" в танца си с реформата в МВР не е ясно. Фактът, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ се обявява срещу предложенията на ръководството на министерството по-скоро говори, че е възможно пак да станем свидетели на сценка от типа "доброто и лошото ченге". Водещият в танца Цветан Цветанов се опита да завърши оптимистично дискусията, обявявайки, че критиките му не са опит да спъне идеите на Румяна Бъчварова. "Нека да разглеждаме политическото ръководство и всички, които ще участваме в този процес, като едни реални партньори", многозначително завърши той. Остава да чуем гласът на кой партньор все пак ще вземе връх в неразборията около прословутата реформа в МВР.

 

Дребните икономии не решават проблема

Бившият шеф на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов от Реформаторския блок очаквано беше критичен към предложенията на Румяна Бъчварова за промени в МВР. Според него извеждането на пожарната в агенция не е решение. Пожарната или изцяло трябва да излезе от МВР, или да остане като дирекция към вътрешното ведомство. Атанасов е против и предвидената възможност министърът да прехвърля свои правомощия на подчинените си. Според него това е в разрез с кадровото израстване и конкурсното начало. На трето място депутатът от РБ изтъкна системното недофинансиране на министерството, като за разрешаването на този проблем "дребните икономии" не вършат работа. "Реформата не може да се съсредоточи в това откъде да се спестят едни пари", заяви Атанасов.  

 

Подриват авторитета на МВР

Протестите на служителите и взаимните обвинения в МВР подриват авторитета на институцията, особено в усложнената външнополитическа среда. Тези фактори създават взривоопасна обстановка и някой трябва да понесе политическата отговорност за нея, е позицията на Иван Иванов от "БСП лява България", член на парламентарната вътрешна комисия. Според него ръководството на вътрешното ведомство регистрира системен неуспех в опитите си да проведе МВР реформата. "Служителите на министерството са в правото си да искат това, което се опитват да им отнемат. Ние дадохме възможност полицаите да получат достатъчно добри условия за своята работа и адекватно заплащане на труда им – нещо, което сега искат да им отнемат. Надявам се управляващите и сега да проявят здрав разум и да чуят мнението както на синдикатите, така и на опозицията. Защото ние подкрепяме техните искания. Ние сме политическата сила, която разбира тази ситуация", обяви Иванов.

 

Няма чуваемост от отсрещната страна

"Определено няма чуваемост от отсрещната страна, ако се съди по досегашните резултати. Обръщаме се към парламента, защото това, което ще се приеме, е вече в ръцете на народните представители, заяви инж. Илия Хрисимов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР и помощник ректор на Академията на МВР. Опитваме се да насочим разговорите не само към компенсациите, категорично проблемът не е само в запазване на заплатите и отпуските. Доверието на гражданите в служителите на МВР е абсолютно сринато. Това е пределно ясно. Според Хрисимов "полицаи трябва да обучават полицаи". Не може да се прави аналогия с други ведомствени университети, които работят при пазарни условия, заяви Хрисимов в коментар на предлаганите промени в статута на преподавателите в МВР Академията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст