Петролните пазари предвкусват печалби

нефт

Котировките на фючърсните контракти на суровия петрол от сорт "Брент" надхвърлиха 41 щ. долара за барел (на 17 март) и надвишиха максималните за тази година 41.48 щ. долара за барел, регистрирани на 8 март. Основният импулс за възхода на горивото дойде от съгласието на страните производителки на петрол от ОПЕК и извън него, включително и на двете водещи световни сили от бранша Саудитска Арабия и Русия, да се срещнат през идния месец и евентуално да договорят замразяване на добива на сегашните равнища. Засега Иран отказва да участва в съвещанието. Уговорено е то да се проведе на 17 април в Катар. То увеличава вероятността да се стигне до първата за последните 15 години сделка за световно предлагане на суровината. Министърът на енергетиката на Катар Мохамед Бин Салех ал-Сада обяви на 16 март, че инициативата подкрепят 15 производители от и извън ОПЕК, които осигуряват около 73% от световния продукт на петрола. Прелюдията й беше през февруари, когато Саудитска Арабия, Катар и Венецуела (от ОПЕК) плюс Русия се разбраха да замразят добива, за да овладеят свръхпредлагането. Което свали почти четирикратно котировките за над 100 щ. долара за барел от средата на 2014-а.

Принос за ценовия подем през седмицата даде и по-малкият от очаквания ръст на складовите запаси от суров петрол на Щатите, които през миналата седмица са се повишили с 1.3 млн. барела (до общо 523.2 млн. барела към 11 март) – почти 2.5 пъти под прогнозираното от анализаторите увеличение с 3.4 млн. барела. 

Допълнителна подкрепа дава и решението на Федералния резерв да забави повишението на щатските лихви, което свали цената на зелените пари. И тъй като по-слабият американски долар, в който са деноминирани цените на суровините, ги прави по-евтини за притежателите на други парични единици, това също подкрепя стойността на черното злато. 

Връщането на нефтените котировки над 41 щ. долара за барел обнадежди Международната енергийна агенция и тя прогнозира "светлина в края на тунела". А експерти на "Голдмън Сакс груп" видяха "първите кълнове на подема". Анализатори от "Санфорд Бърнстейн" прогнозират, че нефтените котировки могат да се възстановят до 70 щ. долара за барел през идната година. Мотивът им е, че секторът не може да печели при сегашните ценови равнища, особено след като през 2015-а е губил по 3 щ. долара за всеки барел гориво, независимо че компаниите са орязали разходите.

Според специалисти от "Ю Би Ес груп" обаче възстановяването на нефтените котировки ще вдъхне живот на щатските производители и може да ограничи намалението на добива. В интервю за телевизия "Блумбърг" главният икономист на ОИСР Катрин Ман коментира, че производителите на нефт чрез фракинг ще се върнат на пазара при цени от 50 щ. долара за барел. Подобно становище застъпва и управителният директор на консултантската фирма "Петроматрикс" – Оливие Якоб, който оценява ценовия диапазон от 45 до 55 щ. долара за барел като печеливш за добиващите шистово гориво. А анализатори на "Блумбърг" посочват, че множеството изоставени нефтени кладенци от Тексас до Скалистите планини могат да бъдат "съживени" веднага след като цените пораснат достатъчно. Те обобщават, че "падащото производство на Щатите е ключовият фактор за балансиране на търсенето и предлагането", поради което то може и да не се случи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст