Плевнелиев абдикира пред Лукарски

официално  откриване на  първия научно-технологичен парк у нас.   София Тех парк Росен Плевнелиев Росица Панайотова

Задкулисното преразпределение на държавните порции неочаквано придоби, макар и за кратко, видимо измерение. На 15 март се разбра, че изпълнителният директор на "София тех парк" – Елица Панайотова, е подала оставка. На пръв поглед нищо особено, но в действителност това решение разкрива сблъсък на интереси между президента Росен Плевнелиев и икономическия министър Божидар Лукарски. А залогът са 150 млн. лева.

Както е известно, решението за създаване на "София тех парк" дойде в началото на 2012-а от току-що избрания тогава за държавен глава Плевнелиев. Именно по негово настояване проектът "Научно-технологичен парк" бе включен за финансиране от оперативната програма "Конкурентоспособност". Желанието за създаването на ИТ центъра в столицата беше толкова голямо, че всички съгласувателни, одобрителни и подготвителни процедури бяха отметнати само за няколко месеца и през декември същата година бе одобрен бюджетът – 97 791 500 лева. За изпълнителен директор на новосформираното държавно дружество бе назначена (без конкурс) Елица Панайотова – доверен човек на Плевнелиев, който преди това бе главен мениджър на "Бизнес парка" в "Младост 4", също дело на президента.

С тази подкрепа, за по-малко от четири години, "София тех парк" се превърна от спонтанно споделена идея в усвояващо милиони евро начинание. Друг такъв случай в най-новата ни история едва ли има. За финансиран с евросредства обект пък да не говорим. То включените в одобрените от Брюксел планове едва сколасват с реализацията, а какво остава за такива, които са били предложени само година и половина преди края на програмния период. Нещо повече – уредени бяха още 52 млн. лв. за технопарка, който се намира на мястото на бившите казарми на 4-и километър на бул. "Цариградско шосе". Парите ще дойдат от новата програма "Иновации и конкурентоспособност" и няма да може да се ползват за друго освен за развитие на научноизследователския център в София или негов правоприемник. 

Междувременно "София тех парк" бе открит официално в края на миналата година, на територията му вече работят няколко фирми, а строителството на нови сгради и лаборатории върви с пълна сила. Общо взето, въпреки всички съмнения и критики, проектът изглежда успешен и печеливш. И вероятно затова интересът на управниците към него се е изострил. Във всеки случай на 8-и март е било проведено общото събрание на акционерите на държавното дружество – Министерството на икономиката с 89.19% и Държавната консолидационна компания с 10.81 на сто. Тогава е гласувало увеличение на борда на директорите от трима на петима членове. Така, освен досегашните Елица Панайотова, Филип Кирев (началник на кабинета на министъра на икономиката Божидар Лукарски) и Евгени Ангелов (съветник на президента Плевнелиев по икономическите въпроси) в него влизат още Йолиан Иванов и Цветомира Викторова.

Като оставим настрана излишното раздуване на щата и съмнителните назначения, по-любопитното е, че веднага след това новият борд (вече доминиран от хора на Лукарски) решава технологичният парк да се управлява не от един, а от двама изпълнителни директори. Обяснението е, че единият ще отговаря за строителните работи, а другият – за научната дейност. До избор на конкретни директори не се стига, но идеята е била Елица Панайотова да управлява заедно с Йолиан Иванов. Точно това се изтъква като причина от Панайотова за подадената от нея оставка. "Решението на министерството просто беше съобщено без коментари и без аргументи. Не смятам, че е необходим втори изпълнителен директор", каза тя.

Оставката още не е гласувана от новия борд, но по всичко личи, че това ще се случи. 

Колкото до Йолиан Иванов, той е роден през 1959-а в София. Висшето си образование завършва в Техническия университет. През 1992-ра защитава докторат в Българската академия на науките. Специализирал е мениджмънт и бизнес администрация във Великобритания, управление на инвестиционни фондове в Чехия и международни икономически отношения в университета Джорджтаун – Вашингтон, САЩ. Основният му опит през последните години е в областта на чуждестранните инвестиции, корпоративното управление, международното финансиране на големи проекти, приватизацията и приватизационните проекти. Иванов е работил като представител на американските инвестиционни компании Fidelity Global Group Euro и Fidelity Capital Group за района на Югоизточна Европа (2001 – 2004 г.), като консултант на Bank of America за България (2001 – 2003 г.), като изпълнителен директор и заместник-председател на управителния съвет на Международната инвестиционна група "Еврокапитал" АД (1996 – 1998 г.). Бил е и ръководител на проекта "Красива България". В профила му във "Фейсбук" пише, че е работил още за Nova Capital Partners, а според Търговския регистър е собственик на ЕТ "Йолиан Маринов – Йоли" и участва в управлението на Сдружение "Спортен клуб по лека атлетика "Левски".

 

 

Коя е Елица Панайотова?

Тя започва своята кариера на архитект и урбанист върху проекти по устройствения план на "Бизнес Парк София" и проектирането на сгради 3 и 4 в него. Работила е също по проекти на офис, жилищни, търговски и индустриални сгради. В периода 2002 – 2005 г. е търговско аташе в българското посолство във Вашингтон. След завръщането си в България, през 2006-а, отговаря за недвижими имоти в българския офис на "Глобал финанс". През 2007-а оглавява "Алфа Дивелопмънтс", а след това открива и частно архитектурно студио "Скица студио".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст