"Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите" и КТ "Подкрепа" се обединиха около необходимостта от намаляване на диференцирана ставка на ДДС за българския хляб на ниво от 5%. За целта двете организации подписаха днес споразумение в което са очертани общите насоки и перспективи. Споразумението е подписано от президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и председателят на браншовата организация Мариана Кукушева.
Като основание за искането на представителите на хлебарите е фактът, че нивото на цените на хляба, чийто ръст в отделни периоди в последните години е два пъти по-висок от ръста на инфлацията е факт, въпреки въпреки продължаващата близо тригодишна дефлация в страната и спада на цените на горивата.
От организацията обявиха, че е необходимо да се спре разширяващия се сив сектор в областта на хлебопроизводството. Според изнесените данни оборотът в сектора е на стойност 1 милиард лева, но също толкова е и оборотът на сивия сектор.
Като ефект от намаляването на ставката на ДДС-то ще се даде възможност за намаляване цените на хляба и увеличаване на достъпа на най-бедната част от българското население до този основен хранителен продукт. По този начин ще стимулира съживяване на крайното потребление, което ще доведе и до икономическо и бизнес оживление.
От друга страна, следствие намаляването на цената на крайния продукт ще се постигне намаляване дела на сивия сектор в производството на храни и увеличаване на постъпленията в държавния бюджет от по-големи обороти. От организацията предполагат оживление в сектора, разкриване на нови работни места, а оттам и увеличаване на постъпленията в осигурителната система.
КТ "Подкрепа" и Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите считат, че диференциацията на ДДС трябва да започне от хляба, не само защото това е продукт от първа необходимост, но и защото хлябът е единствената храна, която се произвежда от изцяло българска суровина.