ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Планинска застраховка струва половин цигара дневно

Планинска спасителна акция - ПСС

Смешно, по-скоро жалко, е да се пестят пари от планинска застраховка, която струва на ден колкото половин цигара. Най-изгодната полица срещу опасностите на планината не надхвърля 30 лв. за цяла година. Срещу тези пари планинарят си спестява разходи понякога за хиляди левове, защото покритието обхваща всички етапи на помощ – както на мястото на събитието, така и в болницата.

Това коментира специално за „БАНКЕРЪ“ директорът на Планинската спасителна служба Радко Марков.

Той най-добре знае, че опасности в планината дебнат отвсякъде – както зиме, така и лете. През миналата година планинските спасители са се притекли на помощ  в 1755 случая по белите писти на България. Те са се отзовали на още 80 повиквания на планинари през цялата година. За съжаление в шест от случаите са били безсилни…

Радев обяснява, че над 90% от скиорите имат застрахователни полици. Това е така, защото законът задължава концесионерите да включват в цената на картите за ски влековете и цената на застраховката за съответния период. При свободно блуждаещите из планините туристи обаче почти няма такива с полица срещу нещастен случай. Те бродят по немаркираните планински пътеки или се спускат нерегламентирано без застраховка, разсъждавайки така: "Точно на нас ли пък ще се…".

Ако не дай си, Боже, се стигне до нужда от помощ, без застраховка тя може да струва цяло състояние на потърпевшия или на неговите близки. Издирването с хеликоптер струва около 3000 лв. на час. Марков си спомни за операция под връх Ботев на Стара планина, която е излязла 50 000 лева.

Продуктът „Планинска застраховка" покрива издирването, спасителните операции, извършени от Планинската спасителна служба, медицинските разходи за оказване на първа помощ на пострадалия вследствие на злополука или остро заболяване, транспортиране, както и смърт, травма, загуба на трудоспособност – трайна и временна.

Застрахователят изплаща суми на пострадалия и на ПСС срещу представени разходни документи. Срокът на застраховката е съобразен с различните срокове на пребиваване в планината и може да се сключва за един, три, пет, седем, десет, четиринадесет дни, за един, три, пет месеца или за една година.

Освен в клоновете на застрахователите „Планинска застраховка” може да се направи и във всички бази на ПСС в по-големите планински центрове, както и в някои подстъпи на планините.

Срокът на договорите варира между един ден и една година. Застрахователното покритие обхваща медицински разходи вследствие злополука, а понякога и – забележете! – акутно заболяване. Застрахователят покрива и възстановява реално извършените разходи за оказване на първа помощ при злополука или акутно заболяване на туриста, лечение с хоспитализация, наложило се вследствие на злополука, спешна стоматологична помощ за облекчаване на остри болки вследствие на злополука; разходи за издирване, спасяване и транспортиране вследствие на злополука и акутно заболяване. Застрахователят възстановява действително извършените разходи за издирване, спасяване и транспортиране до най-близкото лечебно заведение на територията на Република България.

При допълнителното покритие на застраховката се изплаща обезщетение при смърт на застрахования вследствие  на злополука, настъпила в планината. Начислява се допълнителна премия. Цената на застраховката зависи от размера на застрахователната сума и срока на застраховката. Например: за срок на застраховката до 7 дни цената за едно лице е 4.00 лв., а за една година е само 20.00 лева.

Цени на помощта

No Видове помощ Цена лв.
1 Нещастен случай в планината 557
2 Нещастен случай на ски писта 400
3 Акции за търсене 724
4 При повече от 24 часа 40/час
5 Акция при лавинно нещастие 955
6 При повече от 48 часа 40/час
7 Транспортиране на пострадал със специални спасителни средства на ПСС 160
8 Транспортиране на мъртвец 280
9 Поръчка за издирване 90
10 Първична мед. помощ в спасителен пост или база на ПСС 30
11 Акция с използване на хеликоптер 2800/час

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст