МОСВ стартира изграждането на нови пет пречиствателни станции

Откриване на  модернизираната Софийска пречиствателна станция за отпадъчни води (СПСОВ) "Кубратово"

Нови пречиствателни станции и колектори ще бъдат построени в пет общини, обявиха от Министерството на околната среда и водите. Това са общините Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос. 

Финансирането им ще стане по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на годишната конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа". За целта са предвидени 116 млн. лева, след като проектите били одобрени от "Джаспърс" и могат да бъдат финансирани от ОПОС. Пречиствателните станции са част от т. нар. ранни проекти във водния сектор, които ще осъществят плавен преход от старата към новата програма. 

Освен тях още осем общини са представили предложенията си за изграждане на пречиствателни станции и ВиК. Това са Банско, Варна, Видин, Враца, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. Те започнаха проектите си в първия програмен период и сега ще ги довършат със средства от новия. За тях е предвиден финансов ресурс от 234 млн. лв. и в момента инвестиционните им намерения са в процес на оценка.

Програмата ще продължи с четири други проекта, със одобрен финансов ресурс от 402 млн. лв. Те са от общините Добрич, Асеновград, Плевен и Пловдив и чакат одобрение.

"Надявам се, че в рамките на тази година те ще могат да започнат изпълнението на дейностите", изрази позитивизма си министър Василева. Тя припомни, че в петгодишния период до 2013 г. са били реализирани ключови екологични политики в секторите "Води" и "Отпадъци". Изпълнени са 282 проекта и са разплатени 3,452 млрд. лв. Изградени са 34 нови пречиствателни станции, а 16 са реконструирани. Положени са над 2600 км ВиК мрежа, обслужваща над 890 000 жители.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст