Апелативната прокуратура във Варна започна проверка за законност на стеснените тротоари

Прокурор

По сигнал на гражданин Апелативната прокуратура във Варна започна проверка по надзора за законност за стеснените тротоари в морския град, които препятстват движението на пешеходци, майки с детски колички и инвалиди, от което произтичат рискове за възникване на пътно-транспортни произшествия. В едни от случаите тротоарите са заети от търговски обекти, най-често павилиони за вестници, цигари и алкохол като „Лафка“, които заемат почти изцяло тротоарните площи на автобусните спирки във Варна, а в други – от летни тераси на ресторанти, изградени върху площите за преминаване на пешеходци.

Препятствие за пешеходците се явяват и стълбища на сгради, проектирани неправилно, които също отнемат от тротоарните площи, както и неправилно паркирани или временно спрели автомобили. Съществен проблем, свързан с безопасността на движение по пътищата, е липсващата или заличена пътна маркировка на пешеходните пътеки, пряка отговорност за които носят общинските служби и сектор „Пътна полиция – КАТ“.

Заради факта, че проблемът е актуален за всички по-големи градове, апелативният прокурор е разпоредил проверката да се извърши от шестте окръжни прокуратури и 20-те районни прокуратури на територията на Варненския апелативен район до 31 май 2016 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст