Лекари от още 9 области се присъединяват към протеста

Протест на лекари

Към ефективната стачка на общопрактикуващите лекари в страната, днес се присъединяват лекарите от областите Бургас, Добрич, Видин, Силистра, Плевен, София-област, Сандански, Стара Загора и Търговище. Така вече в 18 области джипитата те обслужват пациенти. Солидарност към колегите си са изразили и лекарите на общинските болници в цялата страна, както и някои частни болници. Днес те ще носят ленти на престилките си.

През следващата седмица се очаква и те да се присъединят към протеста. Днес Българският лекарски съюз се очаква да реши, дали официално ще поиска оставката на министър Петър Москов. Протестиращите лекарите са недоволни от предложените промени в работата на системата на здравеопазване, които трябва да влязат в сила от 1 април.

С протеста за сега не са съгласни медиците в университетските болници и спешната помощ.

Вчера Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие само анекс към Рамковия договор за миналата година, който след отказа на гилдията да подпише нов Рамков  договор, ще важи и през тази година.

В анекса е заложено доболничната помощ да получи още 36 милиона лева. От тях 13 млн. ще са за личните лекари, заяви здравният министър.

В момента твърдата позиция на джипитата е да не сключват договори със здравната каса. От НЗОК обявиха,че здравно осигурените пациенти ще могат да бъдат приемани в болница и без направление, а в последствие могат да сменят личния си лекар с друг, който има договор с касата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст